x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Chirurgia robotică

Chirurgia robotică

de Magda Marincovici    |    04 Aug 2010   •   00:00
Chirurgia robotică
Sursa foto: /Thinkstock

Intervenţii chirurgicale efectuate de robotul dirijat de chirurg nu mai sunt o noutate. Dar un robot care operează fără a fi asistat de un medic sau de un alt specialist este o premieră. Este o imagine reală, deşi pare decupată dintr-un film science fiction, realizată de cercetătorii de la Universitatea Duke din SUA.



Potrivit site-ului acestei universităţi americane, bioinginerii au creat un robot capabil să localizeze singur o leziune şi să ghideze un dispozitiv pentru a preleva diferite eşantioane. Această succesiune de etape are loc în aceeaşi intervenţie, fără a fi necesară prezenţa medicului. Cercetătorii americani speră ca aceste experimente să permită, în curând, roboţilor să efectueze intervenţii chirurgicale simple, dar într-o manieră autonomă.

Liang Kaichen, absolvent al Universităţii Duke, membru al echipei care a pus la punct acest robot, oferă amănunte. Astfel, spune acesta, la începutul lui 2010, robotul, dirijat de o inteligenţă artificială, poate de unul singur să localizeze chisturi. Demonstraţia a fost efectuată prin simulări pe organe umane, indicând un grad mare de precizie din partea robotului-chirurg. Liang Kaichen mai adaugă că recent cercetătorii de la Duke au reuşit să facă robotul să adune eşantioane de testut de prostată din opt locuri diferite.

Robotul botezat Biopsy a ajuns la această performanţă datorită imaginilor 3D şi tehnologiei cu ultrasunete pentru mişcările efectuate. Ultrasunetele joacă rolul de "ochi" ai robotului. Chirurgul-robot foloseşte datele colectate prin imaginile tridimensionale şi în funcţie de acestea trimite comenzi mâinilor lui. Astfel, mâinile mecanice ale robotului examinează leziunile, având capacitatea de a culege eşantioane. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Duke, robotul-chirurg de ultimă generaţie, fără asistenţa medicului, a atins o rată de reuşită de aproximativ 93% în timpul derulării acestor teste. Motiv pentru care profesorul Stephen Smith, şeful echipei de cercetători de la Universitatea Duke, care a pus la punct această tehnologie, spune cu satisfacţie că unul dintre aspectele frumoase ale acestui sistem este că tot material folosit la fabricarea lui este disponibil pe piaţă. "Noi credem că este prima etapă care arată că doar cu câteva modificări, acest tip de sisteme pot fi construite fără a fi necesare noi tehnologii", susţine profesorul Smith.

În ţara noastră, la Institutul Clinic Fundeni şi la Spitalul de Urgenţă Floreasca, robotul Da Vinci "operează" împreună cu medicul chirurg. Robotul, condus de un chirurg, dă rezultate bune în hernii hiatale, prostatectomie totală. Acest tip de chirurgie robotică oferă o serie de avantaje pacientului: scurtarea perioadelor de spitalizare şi de recuperare postoperatorie, iar în unele cazuri, creşterea gradului de precizie.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă