x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ciment in vertebra

Ciment in vertebra

31 Aug 2004   •   00:00

Maduva spinarii e groasa cat un deget, dar ea e compusa din nervi de dimensiuni cuprinse intre grosimea unui fir de par si grosimea unei rezerve cu pasta de pix. Ramificatiile nervoase sunt foarte subtiri si precizia neurochirurgului trebuie sa sporeasca. Cel mai adesea, neurochirurgul opereaza in domeniul coloanei vertebrale herniile de disc, cand discul intervertebral iese dintre vertebre si exercita presiuni asupra ramificatiilor nervoase.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Bineinteles ca in desele crize de sciatica, de lombo-sciatica se incearca mai intai terapiile nechirurgicale, dar exista situatii cand numai operatia poate rezolva necazul durerilor de mijloc.

Conferentiar Daniel Adam, seful Clinicii de Neurochirurgie de la Spitalul "Sf. Pantelimon", mentioneaza ca bolile coloanei vertebrale care impun interventii chirurgicale sunt de mai multe categorii: patologia degenerativa (mai ales hernia de disc), patologia traumatica (cu fracturi ale coloanei sau cu fracturi de osteoporoza), patologia tumorala (cu tumori aparute pe vertebre, pe radacinile nervoase, cu tumori medulare si meningeale) si patologia malformatiilor.

Coloana se fractureaza mai ales in zona cervicala si in regiunea dintre torace si bazin. Cand nu este lezata maduva, fractura se numeste simpla. Dar exista si fracturile instabile, cand sunt distrusi doi dintre cei trei stalpi de rezistenta. Coloana se imobilizeaza in corsete, iar fixarea interna a coloanei se face prin placi si suruburi montate de neurochirurg, aceste elemente de fixare fiind alcatuite din materiale biodegradabile, care se resorb in organism. Cand din cauza osteoporozei se fractureaza o vertebra, aceasta se poate intari prin introducerea unui material special, gen ciment. Fie materialul se inoculeaza in vertebra printr-un fel de injectie, fie cu ajutorul bisturiului se introduce acel ciment in vertebra osteoporotica slabita.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă