x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cititorii intreaba, specialistul raspunde

Cititorii intreaba, specialistul raspunde

28 Apr 2004   •   00:00

La problemele de sanatate mentionate in scrisorile dvs., doctorul Stefan Manea va indica o serie de tratamente naturiste. Speram ca retetele prescrise de specialistul nostru contribuie la refacerea sanatatii dvs. Va asteptam in continuare scrisorile.

Dcotor STEFAN MANEA

Ileana Dumitrescu, Bucuresti: „Am 45 ani, iar in luna iulie a anului trecut am fost diagnosticata cu virus hepatic C. Medicii mi-au recomandat punctie si tratament cu interferon. Ce imi puteti recomanda, pe langa regimul alimentar pe care deja il tin?"

Raspuns: In ceea ce priveste fitoterapia, lista remediilor este lunga sI, evident, se stabileste o schema individuala in functie de gradul de afectare hepatica, de alte boli asociate, de starea generala a pacientului etc. In linii generale, un astfel de tratament presupune asocierea mai multor tipuri de remedii cu actiune diferita de tipul antiviralelor, antiinflamatoarelor, antioxidantelor, hepatoprotectoarelor, hepatoregeneratoarelor si, nu in ultimul rand, imunostimulatoarelor. Un efect antiviral satisfacator il au anumite uleiuri volatile, cum ar fi cele de coriandru si menta, precum si preparate derivate din lemn dulce cu activitatea specifica impotriva virusilor hepatice. In ceea ce priveste grupul antioxidantelor, trebuie mentionata CoQ10, apoi vitaminele A, E, F (din uleiul de catina alba), vitamina C (din fructele aceleiasi catine sau din cele de maces), flavonoidele si enzimele - superoxidismutaza, unul dintre cei mai puternici antioxidanti la ora actuala, provenita in special din sucul de orz verde. La capitolul hepatoprotectoare, un cap de serie este silimarina si nepretuita alga spirulina platensis. In tratarea hepatitei cronice se mai recomanda sulfina, care asigura o buna regenerare a tesutului hepatic, angelica, un antiinflamator de nadejde, sunatoarea, cu proprietati cicatrizante si antiinflamatoare, galbenelele, care sunt imunostimulatoare, antiinflamatoare si cicatrizante, papadia, un foarte bun diuretic si depurativ.

Florica Popa, Buzau: „Va rog sa-mi spuneti ce produse naturiste sunt indicate in tratamentul sclerozei in placi, pentru un barbat de 30 de ani."

Raspuns: Puteti incerca o asociere de antioxindante si energizante de tipul spirulinei, coenzimei Q10, uleiului de catina alba si preparatelor cu vitamina C in doze si pe o perioada de cel putin 3 luni. Apelati si la gemoterapie: asocierea de extract glicerinic de muguri de smochin, extract glicerinic de muguri de nuc si extract glicerinic de mladite de catina rosie.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă