Clinica de Chirurgie Cardiacă Pediatrică de la Târgu Mureş, singura din ţară unde se fac intervenţii pe cord la copii, şi-a redus activitatea la jumătate, din cauza plecării asistentelor medicale în străinătate, în urma măsurilor de austeritate.
Şeful Secţiei de Chirugie Cardiacă Cardiovasculară 2 din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) din Târgu Mureş, conferenţiarul doctor Horaţiu Suciu, a declarat, marţi, corspondentului MEDIAFAX, că măsurile de reducere a salariilor bugetarilor au determinat foarte mult personalul mediu, dar şi rezidenţii, să plece din toate unităţile sanitare din judeţ.
Suciu a spus că din cauza plecării masive a asistentelor medicale în străinătate, Clinica de Chirurgie Cardiacă Pediatrică de la Târgu Mureş, unică la nivel de ţară, şi-a redus activitatea la jumătate.
"Sunt foarte multe posturi vacante şi s-au suprapus reducerile de salarii care au accentuat valul de plecări, în general vorbim de personalul mediu - asistente medicale. Noi am deschis clinica având 24 de asistente, am rămas cu 13. În ultima lună au plecat 10 asistente şi încă patru au dosare depuse să plece de la Terapie Intensivă. Nu ştim ce se va întâmpla, pentru că aceasta va fi doar prima lună cu salarii reduse. E o muncă foarte solicitantă, nu poţi încadra pe oricine pentru operaţii pe cord deschis la copii, este vorba de personal supercalificat", a afirmat Suciu.
Potrivit lui Suciu, este vorba de o "problemă cronică în sistemul sanitar", însă la Clinica de Chirurgie Cardiacă Pediatrică situaţia este foarte gravă, pentru că aceasta este unica unitate la nivel de ţară unde se fac intervenţii pe cord la copii.
Suciu a arătat că pregătirea specifică a unei asistente medicale pentru această clinică durează aproximativ şase luni.
El a arătat că nu există nici măcar posibilitatea angajării unui alt personal, întrucât posturile vacante sunt automat blocate.
"Ar trebui să se facă o excepţie şi să putem angaja, pentru că este singura astfel de unitate din ţară. Ne-am redus activitatea la jumătate, ar trebui să funcţionăm cu opt paturi de Terapie Intensivă ATI şi lucrăm cu patru. Poate nu pare aşa de mult, însă acestea sunt destinate copiilor cu malformaţii cardiace, care sunt foarte mulţi şi noi suntem singurii unde se fac aceste intervenţii. Bineînţeles, nu sunt suficiente nici opt paturi, ar trebui 10 pentru o activitate de 250 de operaţii pe an, iar la nivelul României să existe patru astfel de centre, pentru că sunt în jur de 1.000 de cazuri pe an", a afirmat Suciu.
Mediafax