x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Contra colesterolului: roşii sau medicamente?.

Contra colesterolului: roşii sau medicamente?.

de Magda Marincovici    |    12 Iun 2011   •   21:00
Contra colesterolului: roşii sau medicamente?.

Licopenul, substanta din compozitia rosiilor, ar putea lua foarte bine locul medicamentelor administrate pentru scaderea nivelului de colesterol rau din sange. Este ceea ce demonstreaza un recent studiu australian. O veste buna pentru persoanele amatoare de rosii proaspete. Dar trebuie stiut ca inclusiv sucul din alte legume bogate in licopen contribuie la mentinerea in limite normale a colesterolului rau.

Potrivit studiului realizat de cercetatorii australieni, pe un lot de 700 de persoane, licopenul din compozitia rosiilor are efect identic cu cel obtinut prin administrarea me­di­camentelor anticolesterol. Fie li­co­penul din rosii, fie statinele (medicamente anticolesterol), ambele reusesc sa coboare nivelul colesterolului rau cu aproximativ 10%. Pentru diminuarea nivelului de colesterol rau, este necesar sa consumam zilnic pana la 25 mg de licopen. Aceasta cantitate este obtinuta din 50 grame de pulpa de rosii sau 100 ml de suc de rosii pre­parat ca pentru supa de rosii sau band 300 ml de suc de rosii proaspete. Asadar, o reteta placuta la gust, ief­ti­na, fara efecte adverse si la indemana oricui.

In acest sezon, putem recurge si la alte legume sau fructe ce contin li­co­pen. Licopenul este un fitonu­trient care da tomatelor culoarea lor rosie. Este un membru al familiei ca­rotenoidelor, pigmenti care dau cu­loarea galben-portacaliu multor legume si fructe. Intr-un top al vegeta­lelor cele mai bogate in carotenoide, in varf se plaseaza pepenele verde, pomelo, papaia, morcovul, caisele, capsunile, grepfrutul rosu etc. Specialistii recomanda completarea ratiei zilnice de licopen cu suplimente alimentare ce contin acest element.

Efectul anticolesterol al licopenului poate fi potentat in diferite modalitati. Astfel, rosiile si celelalte legume si fructe proaspete colorate galben-portocaliu pot fi asociate cu alte alimente ce au proprietati anticolesterol: uleiul de masline, uleiul de catina, radacinoase, usturoi, nuci etc.

Acest studiu se alatura unui lung sir de studii care aduc dovezi incontestabile privitoare la efectul antitumoral al licopenului in cancerul de prostata, de san, al pancreasului, plamanului etc.

Licopenul este, totodata, un va­loros antioxidant, cu efect protector asupra celulelor organismului nostru, manifestat sub forma unui scut in calea radicalilor liberi, molecule formate prin contactul cu oxigenul. Chiar si in concentratii relativ sca-zute, licopenul are efecte antioxidante in protectia celulelor, a membranelor celulare si a AND-ului. Capacitatea antioxidanta este de aproximativ 10 ori mai puternica comparativ cu vitamina E si de 20-30 de ori mai slaba decat a faimosului colorant negru resveratrolul aflat din belsug in strugurii negri.

LDL, numit si colesterolul "rau", transporta cea mai mare parte a colesterolului in sange si reprezinta sursa de formare a leziunilor ate­ro­scle­rotice, ce duc la ingustarea vasului de sange.

O cantitate mare de colesterol in sange este raspunzatoare de ate­ro­scleroza, caracterizata prin de­pu­ne­rea de grasimi si colesterol pe peretii arterelor, provocand in-gus­ta­rea si chiar infundarea acestora. Consecinta poate fi aparitia unui infarct de miocard sau a unui accident vascular cerebral.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei