x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Convingerile politice, inscrise in creier

Convingerile politice, inscrise in creier

de Jurnalul National    |    11 Sep 2007   •   00:00

Preferinţele politice nu reprezintă doar o sumă a experienţelor de viaţă - afirmă oamenii de ştiinţă. Ele ţin, de asemenea, şi de diferenţe pur biologice apărute in construcţia şi activitatea creierului, precum şi de o construcţie genetică diferită. Acest lucru este demonstrat de cercetările publicate in urmă cu căteva zile, intreprinse de o echipă de cercetători de la Universitatea New York, relatează Rzeczpospolita, citat de Rompres.

Liberalii şi conservatorii găndesc diferit. Nu este vorba aici despre concepţia despre lume, ci despre activitatea de bază a scoarţei cerebrale, a descoperit echipa de cercetători condusă de David Amodio.

"Votăm pentru un anume partid in funcţie de diferenţele neurologice", au scris cercetătorii in ediţia on-line a "Nature Neuroscience".

Se cunoştea deja faptul că persoanele care se declară conservatoare se opun oricărui fel de schimbări, in timp ce persoanele cu vederi liberale, supuse aceloraşi analize, sunt mult mai flexibile şi se adaptează mai uşor schimbărilor.

De ce se intămplă aşa? Pentru a verifica, oamenii de ştiinţă americani au recurs la un test simplu cu 43 de voluntari. Aceştia trebuiau să stea jos in faţa unui ecran, pe care apăreau literele "M" sau 'W'. In funcţie de litera pe care o vedeau, voluntarii trebuiau să apese unul dintre cele două butoane care corespundeau literelor. Funcţionarea creierului lor era urmărită prin electroencefalograme (EEG).

Inainte de inceperea testului, cercetătorii i-au rugat pe participanţi să completeze o anchetă, in care fiecare trebuia să-şi exprime convingerile pe o scară de la +5 la 5. Cu căt cifra era mai mare, cu atăt vederile erau mai liberale, cu căt era mai mică - vederile erau mai conservatoare.
Oamenii de ştiinţă au efectuat cu fiecare persoană aprox. 500 de teste cu literele. Insă "M" şi "W" nu au fost aprinse intămplător - in aproape 80% din cazuri a apărut aceeaşi literă. Participanţii la test au apăsat mult mai des butonul corespunzător.

Şi aici s-a ascuns progresul cercetătorilor. "Din moment ce apare tot timpul acelaşi impuls, expunerea unui alt lucru devine o surpriză", a explicat David Amodio.

Conservatorii s-au lăsat surprinşi mult mai des decăt liberalii. Au apăsat acelaşi buton, in locul celuilalt, corect, in 47% din cazuri. Liberalii au greşit mai puţin - doar in 37% din cazuri.

Rezultatele acestea au fost confirmate de analiza inregistrării activităţii electrice a creierului (EEG). Liberalii aveau o activitate de două ori mai mare a aşa numitului cortex cingulat anterior. Această regiune este legată de concentrare.

După cum observă cercetătorii americani, ea este responsabilă de comportamentul in situaţii care necesită o rupere de obişnuinţe.
Asta nu inseamnă că liberalii sunt mai buni decăt conservatorii, a subliniat Amodio. "Pot exista situaţii in care sensibilitatea mai redusă şi reacţiile stabile sunt mai avantajoase, de pildă atunci cănd impulsurile distrag atenţia", a indicat el.


×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă