x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Coplata îi ameninţă pe transplantaţi

Coplata îi ameninţă pe transplantaţi

de Magda Marincovici    |    28 Iun 2010   •   00:00
Coplata îi ameninţă pe transplantaţi
Sursa foto: Victor Stroe/Jurnalul Naţional

Fără medicamente im­unosupresoare, grefa este respinsă, viaţa pacien­tului fiind pusă în pericol



Pentru procurarea medicamentelor imunosupresoare, pacienţii transplantaţi sunt obligaţi să achite o coplată care poate însemna chiar câteva milioane de lei lunar, avertizează Asociaţia Transplantaţilor de Ficat din România.  

Doctorul Victor Zota, coordonator al programului de transplant, atrage atenţia că din pagina 22 cu listele cu medicamentele compensate de pe site-ul Casei Naţionale de Asi­gu­rări de Sănătate reiese că achi­zi­ţio­narea chimiosupresoarelor presu­pu­ne ca persoanele transplantate să scoată din buzunar milioane de lei lu­nar. "Un om care trăieşte în Ro­mâ­nia nu îşi poate permite o coplată la aceste medicamente, cu atât mai puţin o plată integrală", spune Crina Ştefănescu, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor de Ficat.

La dezbaterile publice, atât directorul executiv  CNAS, Dorin Ionescu, cât şi preşedintele CNAS, Lucian Duţu, i-au asigurat pe pacienţi că de medicamentele incluse în programele de sănătate nu se vor atinge, totuşi, potrivit primelor informaţii furnizate de postările pe site-ul CNAS, este evidentă coplata.

"Programele naţionale de sănătate nu sunt afectate de aceste mecanisme. Fondurile pentru acest sector ajung în acest an pentru nouă, zece luni. De fapt, în fiecare an s-a înregistrat această situaţie, iar după rectificările bugetare s-au alocat fonduri şi pentru celelalte luni rămase din an", spune Adina Geană, director general management CNAS. Cu diferenţa că fondurile alocate programelor naţionale de sănătate pentru 2010 deja s-au epuizat, un argument în plus şi deosebit de puternic în favoarea introducerii coplatei la medicamentele administrate posttransplant.

Medicul chirurg Doina Hrehoreţ, din cadrul Institutului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni, atrage atenţia că, pentru trans­plan­taţi, medicamentele imunosupresoare sunt vitale. "Sunt medicamente administrate zilnic, fără de care apar rejectul şi, din păcate, decesul."

Medicamentele imunosupresoare atenuează sau suprimă reacţiile imunitare ale organismului. Imunosupresoarele se prescriu, în principal, în cursul unei grefe, cu intenţia de a limita fenomenele de respingere şi în bolile autoimune.

Într-un deceniu au fost efectuate 200 de transplanturi hepatice. "Multe pentru un singur centru de transplant hepatic. Dar puţine comparativ cu alte ţări, în condiţiile în care la Fundeni este singurul centru unde se efectuează transplant hepatic", spune medicul Doina Hrehoreţ.  

Din păcate, prin subfinanţarea programului de transplant, nu numai continuarea tratamentelor este pusă sub semnul întrebării, ci şi efectuarea acestor intervenţii chirurgicale. Doctorul Victor Zota spune că de la începutul anului şi până în prezent s-au efectuat 29 de transplanturi de ficat, un număr bun comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Dar, din cauza lipsei de fonduri şi a donatorilor de organe, scad şansele celor peste 300 de pacienţi, aflaţi pe listele de aşteptare, să fie programaţi în timp util pentru un transplant de ficat.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă