Tehnici moderne de rezonanţă magnetică nucleară pot evidenţia modificările existente la nivelul creierului, in cazul pacienţilor cu inclinaţii suicidare.
Tehnici moderne de rezonanţă magnetică nucleară pot evidenţia modificările existente la nivelul creierului, in cazul pacienţilor cu inclinaţii suicidare.
Psihiatrii din cadrul Spitalului Lapeyronie Montepellier din Paris au efectuat un studiu prin care au dovedit, in premieră, că prin rezonanţă magnetică nucleară pot fi depistate modificările existente in creierul persoanelor cu risc suicidar.
EXPERIMENT. Doctorul Fabrice Jollant şi echipa lui au comparat activităţile cerebrale a trei grupe de bărbaţi cu profile psihologice diferite. 13 bărbaţi prezentau antecedente depresive şi tentative de suicid. 14 au trecut doar prin episoade depresive. 16 nu prezentau nici un fel de tulburări specifice. Autorii studiului au arătat subiecţilor feţele unor persoane care experi-mau succesiv bucurie şi furie. Cu ajutorul tehnicilor de rezonanţă magnetică nucleară, specialiştii au analizat efectul pe care il au aceste imagini asupra modului de funcţionare a anumitor zone ale creierului. Rezultatele - expuse in cadrul colocviului găzudit de College de France - arată că persoanele cu risc suicidar au un mod diferit de a reacţiona la stimuli. La această categorie de persoane, imaginea unei feţe răvăşite de furie le activează foarte puternic o zonă a creierului numită cortex orbito-frontal dreapta. In schimb, la vederea unui chip care exprimă bucurie, este activată discret o altă regiune a creierului, numită parieto-occipitală. Pentru doctorul Jollant, rezultatele experimentului dovedesc că persoanele cu predispoziţii suicidare prezintă o "hipersensibilitate la eşec".
CONCLUZII. Aceste persoane nu reuşesc să-şi ţină sub control emoţiile, de aceea la ele nu este activată zona creierului implicat in stăpănirea stărilor emotive. De asemenea, persoanele cu risc suicidar reacţionează mult mai greu la emoţiile pozitive. Cu alte cuvinte, ele nu ştiu să se bucure. Dacă vom detecta prin rezonanţă magnetică nucleară persoanele depresive cele mai vulnerabile, apoi putem face pasul al doilea: administrarea unor tratamente bine ţintite şi psihoterapie aplicată la cazul respectiv, a concluzionat dr Fabrice Jollant. Subiectul este pe larg tratat in Le Figaro din 6 iunie. In Franţa, peste 200.000 de persoane fac anual o tentativă de suicid, din care 10.000 reuşesc să-şi ia viaţa.
- Cititi si paginile dedicate pe sanatate.jurnalul.ro