Potrivit unui comunicat al Departamentului "Ştiinţe" din cadrul Universităţii Columbia Britanică din Canada, culorile ne pot modela comportamentul şi gândurile.
Un studiu efectuat la Universitatea Columbia Britanică dovedeşte că o parte din comportamentul nostru se află sub influenţa culorilor. Cercetătorii canadieni au analizat intensitatea emoţiilor în cazul a peste 600 de persoane cu vârste între 17 şi 39 de ani. Subiecţilor incluşi în acest studiu li s-a cerut să efectueze activităţi ce presupun creativitate sau le pun la contribuţie concentrarea, atenţia, memoria. În acest timp, subiecţii aveau în faţa ochilor monitorul calculatorului cu fondul în culorile roşu, albastru sau alb. Cercetătorii au comparat rezultatele şi au analizat în ce mod culorile au "afectat" memoria, emoţiile, creativitatea. Astfel, subiecţii au reuşit să obţină punctaje superioare la teste ce implicau atenţie şi capacitate de memorare maxime când ecranul era roşu. În schimb imaginaţia şi creativitatea au fost mai performante când monitorul era în culoarea albastru.
În general, noi spunem că albastrul este culoarea care ne ajută cel mai mult atunci când suntem în situaţia de a rezolva unele probleme. Ceea ce nu este întotdeauna valabil. O sală cu pereţii bleu ar putea să-i ajute pe cei aflaţi acolo să conceapă şi să emită idei valoroase. Iar într-o sală în care predominant este roşul ar putea fi spaţiul în care medicii ar evita erorile sau persoanele care revin asupra unor texte să descopere noi înţelesuri, chiar unele greşeli, consideră conferenţiarul doctor Rui Zhu de la Universitatea Columbia Britanică.
Studii efectuate de psihologi arată că cromoterapia contribuie la refacerea bioritmului individual. Pentru aceasta este necesară stabilirea unui echilibru între culoarea benefică - diferită de la individ la individ - şi lumină. Buna dispoziţie pune stăpânire pe persoana care se află într-o încăpăre luminată natural şi în care culoarea benefică este predominantă. În seria studiilor care evidenţiază rolul culorilor în viaţa noastră trebuie citat şi cel publicat în toamna anului trecut în Journal of Personality and Social Psychology, care susţine că roşul are capacitatea de a ne face să ne îndrăgostim mai uşor.
Citește pe Antena3.ro