x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cum ajunge glicemia primă balerină?

0
Autor: Florin Condurateanu 01 Noi 2010 - 00:00
Cum ajunge glicemia primă balerină? /Thinkstock
Aproximativ 90% dintre obezi sunt diabetici nedescoperiţi
Viclenia diabetului constă în faptul că nu-şi anunţă prezenţa prin unele semne clare. Boala diabetică îl macină pe suferind pe tăcute, îl ruinează pe la spate şi apar simptome abia când diabetul a atins faza complicaţiilor. Diabeticul îşi poate pierde un picior, nu-i mai funcţionează rinichii, orbeşte. În aceste etape avansate, se poate întâmpla ca diabetul să se fi instaurat chiar cu 10 ani în urmă.

Diabetul se poate defini pe înţelesul omului de pe "zebră" ca o glicemie prea mare în sânge. Concret, glicemia normală pe nemâncate, dimineaţa este 65-110. La o oră după masă, se acceptă o glicemie de 180, dar după două ore de la mâncat glicemia trebuie să scadă la 120.

De ce se află prea mult "dulce" în sânge? Una dintre cauze este funcţionarea defectuoasă a pancreasului, mai exact a acelei porţiuni cu celule beta, care nu mai fabrică destulă insulină pentru a "neutra­liza" glucoza din sânge.

Dar mai există o cauză a diabetului, şi anume o rezistenţă a celulelor la insulină. În mod normal, glucoza trebuie să pătrundă în interiorul celulei şi să producă energie. La diabetic apare o rezistenţă a celulei de a lăsa să pătrundă glucoza în mecanismele interne celulare şi atunci glucoza rămâne în circuitul sanguin. Astfel se "înstăpâneşte" diabetul. Cazul din urmă se aplică mai ales obezilor, care se îmbolnăvesc de diabetul care nu este dependent de insulină.

Aceşti diabetici se tratează cu pilule luate zilnic care ajută la mai buna gestionare a glucozei în orga­nism. Când însă s-au deteriorat toate celulele beta din pancreas şi nu se mai secretă insulină, suferindul este tratat cu insulină.

Dar diabeticii trebuie să se conformeze şi altor pârghii de ţinere la punct a diabetului. Pe lângă pilule sau injecţii cu insulină, diabeticul trebuie să respecte un anume regim alimentar cu carbohidraţi limitaţi de medic. Suferindul trebuie să facă mişcare zilnic pentru a "arde" glucoza din sânge. E cazul să se ştie că 90% din obezi sunt diabetici nedescoperiţi. O altă precizare, 90% din diabetici au şi grăsimi multe în sânge, astfel că sunt mai predispuşi infarcturilor şi accidentelor vascular cerebrale.

De asemenea, pe ei îi macină în fiecare moment ateroscleroza. Şi un alt vicleşug, bolnavul de diabet face infarct mai puţin zgomotos, cu dureri mai mici, însă riscul de moarte sau de recidivă este cu atât mai ridicat.
Citeşte mai multe despre:   viaţă sănătoasă

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Torticolis – leacuri naturale ca să alungi durerea

Torticolis – leacuri naturale ca să alungi durerea
Sub numele de „torticolis” se înțeleg acele dureri de gât care pot fi însoțite de dureri de spate și care duc, de obicei, la o „blocare” a gâtului. În caz de torticolis, fiecare mișcare poate provoca...

Ești mahmur? Această băutură simplă îți limpezește mintea și „te repară” după o beție

Ești mahmur? Această băutură simplă îți limpezește mintea și „te repară” după o beție
Un cercetător rus în științe biologice, Mihail Luşcik, a vorbit despre proprietățile unice ale unei băuturi foarte populare în ţările arabe. Medicul susţine că această băutură potolește...

De ce este atât de important să bei un pahar de apă pe stomacul gol

De ce este atât de important să bei un pahar de apă pe stomacul gol
Apa înseamnă viaţă şi sănătate, iar un pahar de apă consumat pe stomacul gol este extrem de important pentru metabolismul nostru, pentru sănătatea pielii și a părului, la această concluzie a ajuns un grup de...

Sarea, apa și nămolul de la Marea Moartă - ce beneficii au pentru sănătate

Sarea, apa și nămolul de la Marea Moartă - ce beneficii au pentru sănătate
Pentru cine vrea să vadă Marea Moartă nu doar ca o simplă destinație turistică, demnă a fi bifată în agenda călătoriilor unei vieți, ci și ca un loc al redobândirii sănătății pierdute, recomand,...

Un iaurt pe zi reduce riscul de cancer la sân

Un iaurt pe zi reduce riscul de cancer la sân
Potrivit oamenilor de știință britanici, unele tipuri de cancer de sân pot fi rezultatul inflamației cauzate de bacteriile dăunătoare. În acest caz, remediul preventiv împotriva celui din urmă ar fi pur și...

Mustățile te protejează de cancer. Află detalii

Mustățile te protejează de cancer. Află detalii
A-ți expune barba sau mustața ingenios coafate și suficient de lungi ca să atragă atenția reprezintă, de vreo 20 de ani, mai mult decât o probă personală de hair styling. Cei mai zeloși purtători de barbă...

Râsul și starea de sănătate - ce legături există între acestea

Râsul și starea de sănătate - ce legături există între acestea
O echipă de cercetători de la Universitatea din oraşul Basel, Elveția, a descoperit că râsul acţionează ca un tampon împotriva stresului. O persoană râde în medie de 18 ori pe zi, cel mai adesea atunci...

Un nutriţionist avertizează asupra consumului exagerat de pepene verde. Ce riști dacă nu mănânci corect acest fruct

Un nutriţionist avertizează asupra consumului exagerat de pepene verde. Ce riști dacă nu mănânci corect acest fruct
Un nutriţionist atrage atenţia asupra faptului că un consum foarte mare de pepene verde poate determina unele persoane vulnerabile să crească în greutate. Într-un interviu acordat postului de radio rus Govorit...

Opt reguli de păstrare a alimentelor, prin care reducem risipa

Opt reguli de păstrare a alimentelor, prin care reducem risipa
Galerie Foto Risipa alimentară este una dintre cele mai importante probleme ale lumii în care trăim. Se produce foarte mult, dar din păcate se aruncă la fel de multă mâncare, iar dezechilibrele între zonele dezvoltate și...

Cartoful, garant al siguranței alimentare

Cartoful, garant al siguranței alimentare
Rolul pe care cartoful l-a avut în siguranța alimentară, de-a lungul secolelor, în America sau în Europa, ca și peste tot în lume, este de necontestat. O țară ca Irlanda, de exemplu, a reușit să se ridice...

Balneoterapie - Unde să te duci la tratament, în România, în funcție de tipul de afecțiune

Balneoterapie - Unde să te duci la tratament, în România, în funcție de tipul de afecțiune
În România există trei bioclimate fundamentale: maritim, de șes și montan. Fiecare dintre acestea poate fi un medicament eficient pentru unii, în timp ce altora le poate fi dăunător. REUMATISM. Îți poți...

Studiu: Răcelile obișnuite pregătesc sistemul imunitar pentru a lupta cu COVID-19

Studiu: Răcelile obișnuite pregătesc sistemul imunitar pentru a lupta cu COVID-19
Răcelile anterioare pot avea o influență importantă asupra sistemului imunitar, pregătindu-l să recunoască și să lupte cu COVID-19, arată un studiu publicat în revista Science, citată de Live...

Top 5 alimente care ajută la combaterea celulitei

Top 5 alimente care ajută la combaterea celulitei
Celulita este un proces de inflamație din organism și este rezultatul mai multor factori. Mai toate femeile au celulită, ca să nu spun toate și să exclud vreun accident genetic pe care nu l-am văzut eu,...

Unele organe nu dor și nu sună alarma

Unele organe nu dor și nu sună alarma
Îi auzi pe câte unii: „M-a enervat şeful şi a început să mă doară ficatul” sau „Am muncit mult şi mă înţeapă ficatul”! Toate aceste remarci nu au la bază un adevăr, ficatul nu doare, cum nici alte...

Explicațiile psihologului: Când “a face un copil” devine o greșeală imensă?

Explicațiile psihologului: Când “a face un copil” devine o greșeală imensă?
Este de la sine înțeles că nașterea unui copil este întotdeauna o binecuvântare, dar sunt unele momente când partenerii nu înțeleg sau se tem de această binecuvântare, și o folosesc în scopuri...
Serviciul de email marketing furnizat de