x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De ce am leşinat?

De ce am leşinat?

27 Noi 2007   •   00:00

Cel puţin o treime din populaţie a leşinat o dată de-a lungul vieţii. Chiar dacă pe moment atăt cel in cauză, căt şi cei din jur se sperie foarte tare şi nu ştiu cum să reacţioneze, leşinul nu este grav.

Cel puţin o treime din populaţie a leşinat o dată de-a lungul vieţii. Chiar dacă pe moment atăt cel in cauză, căt şi cei din jur se sperie foarte tare şi nu ştiu cum să reacţioneze, leşinul nu este grav. De cele mai multe ori, leşinurile sau stările de lipotimie sunt temporare, de scurtă durată şi reversibile, pacientul işi revine complet şi nu există consecinţe. Insă, in cazuri izolate, este posibil ca leşinul să semnaleze existenţa unor afecţiuni care au favorizat pierderea conştienţei. Conf. dr Dumitru Matei, şeful Catedrei de medicină de familie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", ne explică de ce leşinăm şi cum putem deosebi o lipotimie obişnuită, care nu creează probleme, de o pierdere gravă a stării de conştienţă.

Cel mai frecvent

Lipotimia este pierderea temporară a poziţiei ortostatice, asociată cu imposibilitatea de a controla propriile mişcări şi de a comunica. De obicei, pacientul nu işi pierde complet starea de luciditate, el realizează că este pe punctul de a cădea, dar nu se poate controla. "După căteva secunde, pacientul deschide ochii, are o transpiraţie rece, e palid, are bătăi cardiace mai frecvente. Insă işi revine rapid la starea normală", arată conf. dr Dumitru Matei.

Principalele cauze care pot duce la leşin sunt statul timp indelungat in picioare, intr-un spaţiu neaerisit, aglomerat (in autobuz, la biserică, la spectacol). Insă o persoană poate să leşine şi dacă i se recoltează sau dacă vede sănge, la aflarea unei veşti neaşteptate, dacă suferă un atac de panică, după o masă copioasă intr-o cameră neventilată. Acestea sunt cunoscute de medici sub numele de cauze reflexogene, uneori cu o componentă psihogenă.

"In momentul in care ne aflăm intr-un spaţiu neaerisit se produce o prăbuşire a presiunii săngelui de obicei periferic, care duce la lipsa de irigare şi de oxigenare a creierului", explică specialistul. Primul ajutor in caz de leşin constă in scoaterea pacientului din mediul in care se află, aşezarea lui in poziţie orizontală, deschiderea geamurilor, eliberarea căilor respiratorii (se desfac hainele care impiedică pacientul să respire bine). Starea de lipotimie de cauze reflexogene este mai frecvent intălnită in cazul persoanelor sănătoase de sex feminin, al adolescentelor.

Cazuri grave

In cazuri rare, starea de leşin este de lungă durată, pacientul este total inconştient, nu răspunde la stimulii din exterior. Acestea sunt semne că nu este un leşin obişnuit, ci ascunde o afecţiune mult mai gravă, cum ar fi bolile cardiace sau neurologice, subliniază specialistul.

CONFUZII. Starea de lipotimie obişnuită poate fi confundată cu un leşin de cauze grave: accident vascular cerebral, afecţiuni cardiace, inclusiv infarctul de miocard sau tulburări de ritm cardiac. In aceste situaţii, pierderea conştienţei este de lungă durată, necesitănd asistenţa medicală de urgenţă. Leşinul mai poate apărea in cazuri izolate la persoanele cu hipoglicemie cu lipsă de calciu.

IN BAIE. Dacă facem baie in apă fierbinte şi nu avem nici o posibilitate de a aerisi baia, este foarte posibil să leşinăm. Este periculos leşinul in baie, deoarece in cădere ne putem lovi de cadă, de chiuvetă. De aceea, este indicat ca baia să se facă in apă potrivită, iar dacă simţim că leşinăm să deschidem fereastra.

×
Subiecte în articol: sanatatea noastra