x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

De ce se îngălbeneşte omul la mânie?

0
Autor: Florin Condurateanu 13 Dec 2009 - 00:00
De ce se îngălbeneşte omul la mânie? /stockxpertcom

De ce zice oare românul: "s-a îngălbenit de mânie?". Păi, fârtaţi, există o explicaţie. Cum că acei români colerici au niscaiva probleme la vezica biliară. Tocmai de aceea, apare şi pericolul sintetizat de medici în sfatul de a nu mânca atunci când eşti mânios. Explică toate aceste stări Mihaela Ionescu, medic primar la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice "Nicolae Paulescu".



Să pornim de la prima literă a alfabetului medicinii. Sistemul nervos simpatic varsă adrenalină în organism, hormon care biciuieşte activitatea organismului. Sistemul nervos parasimpatic însă linişteşte organismul. Dacă vezica biliară e leneşă, se adună fiere în acest rezervor intermediar şi când alimentele ajung în intestinul subţire nu se varsă normal fiere pentru digestie. Ca atare, digestia e proastă din pricina vezicii leneşe şi se acumulează gaze.

Oamenii aceştia înghit medicamente care aduc un supliment de fiere, doar că vezica biliară se consolează că altcineva îşi face treaba. Adică medicamentele. O vezică leneşă, devenită comodă pentru că medicamentele îi fac treaba, în cazul unui ospăţ cu exces de mâncare, trebuie să intre şi ea în acţiune. Numai că vezica biliară leneşă şi-a pierdut obişnuinţa de a lucra normal şi, după o masă prea bogată, se contractă prea puternic şi apare colica biliară. Ca şi pancreatita acută. Când mişcările vezicii biliare devin prea voinice se pot pune în mişcare pietricele mici, care stăteau cuminţi. Aşa că ele barează scurgerea fierii în intestinul subţire şi apare criza. Apropo de regimul alimentar pe care şi-l impun unii, lipsa cărnii e la fel de periculoasă ca lipsa legumelor şi a fructelor. Dar nici excesul de carne nu dă bine, pentru că apar nişte toxine, care prin trecerea timpului, pot provoca un cancer digestiv. De asemenea, lipsa cărnii din alimentaţie poate duce la îmbolnăvire. E cert că aminoacizii din proteine participă la reconstrucţia oricărui ţesut şi fără proteine de bună calitate această reparare a ţesuturilor nu se petrece. Dacă nu mănânci carne, nici anticorpi nu mai faci. E adevărat că există proteine şi în vegetale, dar mai puţine şi mai scăzute ca valoare.

Medicina clasică se păstrează pe poziţie, susţinând că proteinele cele mai valoroase se află în carne, ouă şi lactate. Carnea aduce şi acizi graşi esenţiali ca şi vitaminele A şi E, vitamine ce asigură protecţie contra cancerului.

Şi un ultim sfat. Când consumaţi carne pe grătar, trebuie ca ea să nu fie pregătită nici prea crudă, dar nici prea prăjită, căci substanţele de descompunere sunt periculoase. Dacă e prăjită prea mult apar substanţe de descompunere periculoase. Pe grătar, carnea trebuie să fie zemoasă, dar zemoasă în sucul ei.

Citeşte mai multe despre:   viaţă sănătoasă

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

10 motive pentru care ne este mereu foame

10 motive pentru care ne este mereu foame
Un apetit care te face să mănânci mai mult decât foloseşte organismul duce inevitabil la îngrăşare. Ce se ascunde în spatele unui apetit exagerat? Medicamentele? Stresul? Tiroida? Pot fi unul sau mai multe...

Probleme cu vaccinul AstraZeneca. Ce spun studiile

Probleme cu vaccinul AstraZeneca. Ce spun studiile
AstraZeneca și Universitatea Oxford au anunțat că există o eroare de fabricație a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de acestea. Problema a apărut în urmă cu câteva zile, după ce producătorii au publicat...

Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare

Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare
Imaginile avansate obținute cu ajutorul tomografie computerizate au arătat că persoanele care gătesc folosind combustibil din biomasă pot dezvolta probleme pulmonare de la concentrația periculoasă de...

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei
Depresia este o tulburare de dispoziție/stare foarte des întâlnită, din păcate.  Provoacă simptome severe care afectează modul în care te simți, gândești și gestionezi activitățile tale zilnice, iar...

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2
Persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 sunt mai protejate cu 34,3% de simptomele grave dacă desfășoară activități fizice, arată un studiu din Brazilia al Fundaţiei pentru Cercetare,...

Boala care te rătăceşte în propriul apartament

Boala care te rătăceşte în propriul apartament
Peste ultima parte a vieţii pluteşte ca un blestem boala Alzheimer, boala uitării, a confuziei în mintea omului. În creierul celor bolnavi de această maladie îngrozitoare se dereglează procesele biochimice, iar...

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a Statelor Unite a emis o autorizație pentru utilizarea de urgență (EUA) a primului test de detectare a infecției cu COVID-19 care poate fi...

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca
Compania britanică AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford au dezvoltat un vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 a cărui eficiență este de 70%, transmite AFP. Studiile clinice intermediare au...

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%
Compania americană de medicamente Pfizer anunță că rezultatele intermediare arată că vaccinul împotriva COVID-19 este eficient în proporție de 95% și protejează îndeosebi vârstnice, care au riscul...

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres
Pandemia de coronavirus a adus, pe lângă numărul uriaș de îmbolnăviri, și o creștere semnificativă a stării de stres a populației. De la simptome minore la cele mai grave, mulți oameni au reclamat stări...

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace
Odată cu instalarea menopauzei, multe femei se întristează că acesta este finalul rolului lor, că a venit sfârşitul. Este greşit! După apariţia menopauzei, în jurul vârstei de 50 de ani, femeile încep un...

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 
Putem să ne criticăm dur sau putem să ne învățăm lecția; acestea sunt cele mai importante două direcții cu care se confruntă oamenii, iar de cele mai multe ori nefericirea este adusă de prima variantă, iar...

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea
Operaţia de înlocuire a cristalinului în cataractă a devenit o intervenţie uzuală, fără internare, iar intervenţia redă vederea de dinainte. Pe de altă parte, în glaucom, operaţia este ulterioară...

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase
Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea...

Efectele melatoninei asupra COVID-19

Efectele melatoninei asupra COVID-19
Melatonina ar putea ajuta la tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Clinica Cleveland. Aceasta este o substanță care reglează somnul și poate fi...
Serviciul de email marketing furnizat de