De ce zice oare românul: "s-a îngălbenit de mânie?". Păi, fârtaţi, există o explicaţie. Cum că acei români colerici au niscaiva probleme la vezica biliară. Tocmai de aceea, apare şi pericolul sintetizat de medici în sfatul de a nu mânca atunci când eşti mânios. Explică toate aceste stări Mihaela Ionescu, medic primar la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice "Nicolae Paulescu".
Să pornim de la prima literă a alfabetului medicinii. Sistemul nervos simpatic varsă adrenalină în organism, hormon care biciuieşte activitatea organismului. Sistemul nervos parasimpatic însă linişteşte organismul. Dacă vezica biliară e leneşă, se adună fiere în acest rezervor intermediar şi când alimentele ajung în intestinul subţire nu se varsă normal fiere pentru digestie. Ca atare, digestia e proastă din pricina vezicii leneşe şi se acumulează gaze.
Oamenii aceştia înghit medicamente care aduc un supliment de fiere, doar că vezica biliară se consolează că altcineva îşi face treaba. Adică medicamentele. O vezică leneşă, devenită comodă pentru că medicamentele îi fac treaba, în cazul unui ospăţ cu exces de mâncare, trebuie să intre şi ea în acţiune. Numai că vezica biliară leneşă şi-a pierdut obişnuinţa de a lucra normal şi, după o masă prea bogată, se contractă prea puternic şi apare colica biliară. Ca şi pancreatita acută. Când mişcările vezicii biliare devin prea voinice se pot pune în mişcare pietricele mici, care stăteau cuminţi. Aşa că ele barează scurgerea fierii în intestinul subţire şi apare criza. Apropo de regimul alimentar pe care şi-l impun unii, lipsa cărnii e la fel de periculoasă ca lipsa legumelor şi a fructelor. Dar nici excesul de carne nu dă bine, pentru că apar nişte toxine, care prin trecerea timpului, pot provoca un cancer digestiv. De asemenea, lipsa cărnii din alimentaţie poate duce la îmbolnăvire. E cert că aminoacizii din proteine participă la reconstrucţia oricărui ţesut şi fără proteine de bună calitate această reparare a ţesuturilor nu se petrece. Dacă nu mănânci carne, nici anticorpi nu mai faci. E adevărat că există proteine şi în vegetale, dar mai puţine şi mai scăzute ca valoare.
Medicina clasică se păstrează pe poziţie, susţinând că proteinele cele mai valoroase se află în carne, ouă şi lactate. Carnea aduce şi acizi graşi esenţiali ca şi vitaminele A şi E, vitamine ce asigură protecţie contra cancerului.
Şi un ultim sfat. Când consumaţi carne pe grătar, trebuie ca ea să nu fie pregătită nici prea crudă, dar nici prea prăjită, căci substanţele de descompunere sunt periculoase. Dacă e prăjită prea mult apar substanţe de descompunere periculoase. Pe grătar, carnea trebuie să fie zemoasă, dar zemoasă în sucul ei.
Citește pe Antena3.ro