De la 1 octombrie, medicamentele generice vor fi compensate corespunzător substanţei de bază. În cazul în care medicamentul generic există pe piaţă, acesta va fi compensat 100%, iar dacă nu există, medicamentul original este cel care va fi compensat 100%, a anunţat Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
De asemenea, din seria promisiunilor făcute de Lucian Duţă face parte şi cea referitoare la excluderea de la coplata medicamentelor a bolnavilor cronic. Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor, a precizat că nu îi este clar care este noul sistem de compensare şi în ce măsură acesta acoperă necesităţile pacienţilor. Cezar Irimia, preşedintele Coaliţiei Organizaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, a subliniat faptul că în majoritatea cazurilor bolnavii nu îşi permit susţinerea coplăţii pentru procurarea medicamentelor. Dar mai grav este că bolnavii cronic se tem că prin noul sistem de compensare li se va reduce accesul la tratamente cu medicamente originale, care deja şi-au dovedit eficienţa în cazul lor.
Sorin Popescu, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, a semnalat că, în ciuda faptului că fondurile din sănătate au crescut de cinci-şase ori în ultimul timp, rezultatele nu se văd. "Nimeni nu aminteşte de banii care sunt investiţi în infrastructura din spitale", a completat acesta. Cu privire la consumul de medicamente, acesta a precizat că în România consumul de medicamente originale este mai mare decât cel de medicamente generice. Potrivit CNAS, piaţa farmaceutică din România este singura care în timp de criză a înregistrat la vânzări creşteri cu aproximativ 30%.