x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Degerăturile: Simptome, tratament, sfaturi

Degerăturile: Simptome, tratament, sfaturi

de Dr Dana Chehne-Tinică    |    22 Ian 2010   •   00:00

Degerăturile afectează mai ales extremităţile (degetele de la mâini şi picioare), nasul, urechile, faţa, dar şi alte zone ale corpului. Iniţial, leziunile afectează pielea şi ţesutul subcutanat, dar se pot extinde în profunzime la tendoane, articulaţii, muşchi.

SIMPTOME
La început, zona este roşie, umflată, sensibilă. Dacă se continuă expunerea la frig, ea devine palidă, rece, dură, total lipsită de sensibilitate. După patru-şase ore se formează vezicule cu lichid clar, care denotă o afectare superficială, sau sangvinolent, care indică o afectare mai profundă. Dacă leziunile sunt şi mai adânci, se formează zone dure, închise la culoare, de cangrenă, care marchează o devitalizare a ţesuturilor. Chiar după rezolvarea episodului respectiv, din cauza afectării vasculare şi nervoase, se înregistrează simptome reziduale: sensibilitate la rece, transpiraţie excesivă, amorţeală, furnicături, durere, întârzieri în creşterea unghiilor. În cazul unor expuneri cronice la frig, zona respectivă devine roşie şi tumefiată, cu senzaţia de durere şi prurit.

TRATAMENT
Primul pas constă în scoaterea bolnavului din zona hipotermică şi încălzirea lui. Pentru zonele afectate nu se recomandă aplicarea de căldură uscată (foc, pături electrice), din cauza lipsei de sensibilitate locală, putându-se ajunge uşor la arsuri. Bolnavul va evita mersul, care traumatizează şi mai mult ţesuturile, fiind transportat de colegi sau salvatori. Reîncălzirea nu se face decât dacă nu mai există pericolul ca porţiunile respective să reîngheţe, altfel procesul e foarte nociv pentru ţesuturi. Dacă nu există această posibilitate, zona se usucă delicat, se acoperă cu material steril şi se înveleşte. Reîncălzirea se face în apă caldă, la temperatura de 40 de grade Celsius, timp de 15-30 de minute. Nu se freacă, nu se masează zona, pentru că ţesuturile sunt foarte fragile. La reîncălzire zona se înroşeşte, apar durerea şi hipersensibilitatea locală. Dacă există vezicule sau zone de cangrenă, bolnavul trebuie transportat la spital pentru evaluare şi toaleta rănilor. Dacă lipsa de sensibilitate persistă, adresaţi-vă medicului. Între timp se pot administra antialgice şi antiinflamatoare. Persoana care a suferit degerături prezintă şi o hipotermie concomitentă, astfel că trebuie luate măsuri şi pentru combaterea acesteia.

SFATURI
Trebuie să fiţi perfect echipat. Este bine să purtaţi două perechi de ciorapi groşi şi lungi, încălţăminte solidă, cu talpă groasă, care nu lasă să pătrundă apa; să aveţi mănuşi groase, căciulă şi un fular care să vă protejeze faţa şi nasul. Obiectele de îmbrăcăminte şi încălţăminte nu trebuie să fie strâmte, pentru a nu stânjeni circulaţia. Asiguraţi-vă că aveţi nişte ciorapi de schimb, în cazul în care vă udaţi. Nu plecaţi singur în situaţia unor condiţii meteo nefavorabile sau asiguraţi-vă că puteţi lua legătura cu alte persoane. Nu vă aventuraţi pe munte dacă nu sunteţi bine echipat sau dacă este un mediu neprielnic.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă