x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Deranj în vezica urinară

Deranj în vezica urinară

de Florin Condurateanu    |    09 Apr 2009   •   00:00

M-a frământat întotdeauna întrebarea ce diferenţă poate exista între vezica urinară şi vezica biliară, fiindcă la prima vedere ai găsi mai multe asemănări.



Amândouă reprezintă nişte rezervoare intermediare, una pentru stocarea urinei până la momentul făcutului de pipi, a doua, unde se depozitează secreţiile ficatului, aşa-zisa bilă ce intră în procesul de digestie când omul mănâncă. Ei bine, atunci când medicina e obligată să îndepărteze vezica urinară sau vezica biliară apar nişte deosebiri.

Pacientul poate trăi aproape normal după ce i s-a scos vezica biliară, doar fiind invitat să mănânce mai des şi să se ferească de anumite mâncăruri grele. Când însă din diverse motive chirurgii sunt obligaţi să scoată vezica urinară, ei trebuie să găsească soluţii, una dintre ele fiind reconstruirea unei alte vezici urinare din intestinul gros sau din cel subţire.

Şi o explicaţie la prima vedere ar fi aceea cum că vezica urinară are un dublu rol: să stocheze urina până în momentul urinării, dat fiindcă rinichii produc în orice moment urină, iar a doua misiune a vezicii urinare este să declanşeze actul urinării, fiindcă senzorii din vezica urinară anunţă că ea s-a umplut. Unul dintre motivele de tăiere a vezicii urinare este cancerul de vezică urinară.

Explică acest tip de cancer, considerat brutal, doctor Cristian Surcel, unul dintre chirurgii importanţi din Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal de la Fundeni. Un fapt e mai puţin cunoscut. În clasamentul sinistru al bolilor care strică cel mai tare calitatea vieţii, cancerul vezicii urinare şi bolile de limbă se află pe podium.

În toate cancerele de vezică există un numitor comun: urinarea cu sânge. Sângele este vizibil, dar uneori în cantităţi microscopice, care îl împiedică să fie observat cu ochiul liber. Urinarea cu sânge în cancerul de vezică urinară nu se petrece tot timpul. Uneori apare sânge, alteori dispare, cu o periodicitate capricioasă. Urinarea este tot timpul cu sânge în stadiul avansat al cancerului de vezică urinară.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vezica urinara