x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Deşteptul de colon mai şi sângerează

Deşteptul de colon mai şi sângerează

de Florin Condurateanu    |    04 Apr 2011   •   18:14
Deşteptul de colon mai şi sângerează
Sursa foto: /THINKSTOCK

159702-04-17-sante-10.jpgOamenii care sunt amatori în ale sănătăţii, care cred în mod greşit că se pricep la medicină afirmă cu vocea apăsată, dând din mână a minimalizare: „Maţele sunt nişte ţevi prin care se duc spre eva­cuare rezidurile organismului”. Eroare, eroare!

Colonul şi intestinul subţire sunt două organe deştepte, populate de o lume fabuloasă. De exemplu, în colon există un echilibru între bacteriile inamice şi bacteriile cu rol pozitiv. În stare de sănătate, acolo microbii, personaje negative, şi microbii, „băieţi buni”, au semnat un pact de neagresiune şi au pus semnătura pe un armistiţiu benefic individului. Vai şi amar când se dă peste cap balanţa între bacteriile bune şi bacteriile rele. Luni întregi omul cu dezordine în colon are de pătimit şi după tratamente minuţioase cu chiu, cu vai se reuşeşte restabilirea echilibrului în colon.
Stricarea armistiţiului între microbii buni şi microbii răi se face, printre altele, şi din cauza excesului de antibiotice tari.

 

Creierul din burtă
În intestinul gros, chinezii susţin că se află se­diul imunităţii, iar medicina alopată spune că procese delicate scot apa din materiile fecale, lăsând o părticică atât cât trebuie. În intestinul subţire se petrece miracolul digestiei, un proces uluitor. Tocmai de aceea, marii specialişti ai lumii au asemănat colonul, intestinele chiar cu materia nobilă cerebrală, aplicându-le denumirea de creierul din burtă. Oamenii trebuie să fie atenţi ce se întâmplă cu scaunul lor, după cum trebuie să-şi studieze zilnic cum arată urina, să vadă dacă le sângerază gingiile şi alte observări despre sine însuşi. Mersul la closet poate să ofere surprize, între care sângerările. În neregulă este şi constipaţia. În egală măsură, şi diareea. Iar îngrijorarea trebuie să-l trimită pe om la medic, mai ales când există alternanţe între constipaţie şi diaree.

 

Rectoragii
Legat de sângele din scaun, se poate zice că această sângerare este una dintre marile capcane. Omul îşi caută alibiul: cum că sângele curge din hemoroizi. Dar nu omul este cel care să pună acest diagnostic, ci doar medicul după investigaţii precum endoscopia în colon numită colonoscopie. Sângerarea în scaun poate ascunde boli gave, cum ar fi cancerul de colon şi este bine ca el să fie diagnosticat cât mai devreme, pentru a se interveni eficient. Tranzi­tul regulat, adică scaunul ideal, este nici moale nici tare, iar mersul la toaletă pentru treabă mare trebuie să se facă o dată pe zi. Lipsa scaunului mai mult de trei zile înseamnă constipaţie. Şi în astfel de cazuri fecalele sunt dure şi duc la sângerări la nivelul anusului (rectoragii).

Această pierdere de sânge în partea de terminare a colonului poate fi caracterizată prin culoarea roşie vie a sângelui, semn că sângele este proaspăt. Acest sânge roşu nu este amestecat cu materiile fecale, acest sânge mânjeşte pe exterior materia fecală, iar sângele continuă să curgă în picături şi după scaun, murdărind hârtia şi lenjeria. Acest sânge roşu, proaspăt, curge din partea de jos, şi nu din colon mai sus, unde s-au format materiile fecale. Când apar sângerări în stare de constipaţie sau în stare de diaree, trebuie consultat medicul.

 

Alternanţa constipaţie/diaree
Semn de alarmă este şi alternanţă aparentă în ultimul timp între constipaţie şi diaree. Nu înseamnă că e vorba despre boli grave, pot fi şi afecţiuni minore, după cum poate să nu fie nici o boală. Cei care din naştere au un colon mai lung şi mai gros sunt obişnuiţi să aibă scaun la două zile şi de consistenţă mai tare, dar el s-a obişnuit din copilărie cu acest tip de tranzit mai rar. Alternanţa între constipaţie şi diaree cu sângerare apărută în ultimul timp poate să atragă atenţia că există o tumoare canceroasă care dă fenomene de iritaţie. Pe partea stângă a colonului, când el coboară de sub unghiul splinei până la acele bucle înainte de rect, dacă se instalează în peretele colonului o tumoare se poate opri de tot scaunul, pacientul neputând să mai tragă nici vânturi.

Colonul din partea stângă este mai subţire şi de aceea se poate bloca scaunul, mergând până la ocluzie. La un moment dat, obstacolul constituit de tumoare este învins şi ies materii fecale tari urmate de diaree sub formă de scaun apos. Sângerarea poate fi consecinţa unei tumori pe partea descedentă stângă a colonului, iar sângele este de un roşu mai închis, de vişină putredă, amestecat cu materiile fecale. Colonul din partea dreaptă urcând până sub unghiul ficatului are diametrul mai mare şi o tumoare nu blochează scaunul. Dar omul pierde sânge în picături mici, dar continue, adesea nici nu sunt sesizate în materiile fecale. Dar acest bolnav cu tumoare pe colonul drept are şi ceva febră, şi anemie, fiindcă se pierde sânge mereu, insesizabil.

 

Melena
Mai există o pierdere de sânge care vine din stomac numită melenă. În acest caz sângele e negru, scaunul e moale, lucios, urât mirositor, gras, seamănă cu păcura şi e semn că hemoragia este în stomac sau în etajul superior al sistemului digestiv. Când se constată prin endoscopia numită colonoscopie că există tumori, chirurgul trebuie să taie acea porţiune cu tumoare a intestinului, scurtându-l până la ţesutul neinvadat de celule canceroase, cu alte cuvinte face o extirpare cu marje de siguranţă. Urmează chimioterapia şi eventual radioterapia. Dar totul porneşte de la un lucru important, cancerul să fie sesizat în faze de început care permit câştigarea războiului cu boala cancerului de colon. Dacă în timpul examenului cu endoscopul se sesizează pe peretele interior polipi, aceştia pot fi retezaţi fără operaţie, chiar cu endoscopul. Apoi, polipii extirpaţi sunt daţi la anatomie patologică şi se stabileşte dacă sunt maligni.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei