Diabetul este o boală care evoluează discret, pe termen indelungat. Printre complicaţiile acestei boli sunt şi tulburările de erecţie, cu urmări negative in viaţa de cuplu.
Diabetul este o boală care evoluează discret, pe termen indelungat. Printre complicaţiile acestei boli sunt şi tulburările de erecţie, cu urmări negative in viaţa de cuplu.
In lume, aproape 190 de milioane de persoane suferă de diabet. Totuşi, la ora actuală, diabetul este o boală neglijată, deşi este asociată cu multiple complicaţii. Astfel, aproximativ un suferind de diabet din trei, cu vărste intre 20 şi 60 de ani, prezintă tulburări de erecţie. Mai grav este că diabeticul cu probleme sexuale, in majoritatea cazurilor, nu indrăzneşte să-şi recunoască suferinţa la un medic specialist. Situaţia se complică pe măsură ce diabetul este diagnosticat de mai mult timp. Astfel, 78% dintre persoanele suferinde de diabet de aproximativ zece ani prezintă tulburări de erecţie. 77% dintre diabeticii nediagnosticaţi prezintă tulburări de erecţie.
COMPLICAŢII. Cănd complicaţiile diabetului - tulburări de vedere, tulburări renale, necrozarea piciorului - sunt deja vizibile, aproximativ 85% dintre aceşti pacienţi suferă totodată şi de disfuncţii erectile. Respectarea acestor recomandări pot preveni diabetul şi complicaţiile acestuia, cum ar fi bolile cardiovasculare, tulburările oftalmologice, nervoase, renale etc., inclusiv tulburările erectile.
FACTORI DE RISC. Dar şi alţi factori contribuie din plin la dezechilibrarea vieţii sexuale. Primul dintre ei este tabagismul, care creşte considerabil riscurile instalării tulburărilor de erecţie. Sfatul specialistului este deja cunoscut: renunţaţi de fumat! Procedaţi gradual: fumaţi din ce in ce mai puţin pănă renunţaţi definitiv la acest viciu! De asemenea, specialistul spune că problemele de erecţie apar şi in cazul persoanelor care trăiesc perioade indelungate intr-o "linişte sexuală". Această stare poate contribui la scăderea libidoului. Dar şi in aceste cazuri este necesară consultarea medicului pentru a vă recomanda soluţia cea mai bună, care presupune două aspecte: cel psihologic şi modul de gestionare a problemei. Profesorul Nicolae Calomfirescu spune că "majoritatea bărbaţilor pot avea ocazional probleme de erecţie (disfuncţie erectilă). Totuşi, cănd problemele de erecţie devin persistente, pot afecta imaginea de sine, viaţa sexuală şi cea de cuplu. In cazul problemelor de erecţie, "anxietatea de performanţă" poate inrăutăţi lucrurile. Dacă nu poate fi menţinută erecţia sau apare ejacularea precoce, pot apărea frustrarea şi incredinţarea că partenera nu este mulţumită. Toate aceste lucruri pot influenţa relaţia de cuplu". In aceste cazuri determinant este aspectul psihologic. Motiv pentru care adesea este necesară consultarea inclusiv a unui psiholog.
Profesorul Nicolae Calomifirescu spune că "din fericire, majoritatea cauzelor fizice şi psihologice care determină problemele de erecţie răspund la tratament".
magda.marincovici@jurnalul.ro