x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Dieta care ţine piept infecţiilor de sezon

Dieta care ţine piept infecţiilor de sezon

de Magda Marincovici    |    02 Dec 2008   •   00:00

Unii îi spun epuizare, alţii, oboseală. Indiferent cum i se spune, este o "urmă" lăsată de infecţiile respiratorii specifice sezonului rece.  Există însă alimente care reuşesc să revitalizeze organismul ajutându-l să se recupereze.



În perioadele reci, citricele reprezintă o sursă bună de vitamine şi minerale cu ajutorul cărora ne putem reface rapid şi complet după o infecţie respiratorie
Foto: stockxpert.com

Tuse, scurgeri nazale, lipsa poftei de mâncare. Sistemul imunitar intră în luptă cu virusul sau bacteria responsabilă de infecţie. O luptă care mobilizează toate rezervele organismului. Pentru recuperarea rapidă, trebuie acoperite carenţele de vitamine şi minerale. Astfel, obiectivul numărul unu îl reprezintă neutralizarea toxinelor, prin antioxidanţi, cum ar fi vitamina C, betacarotenul şi polifenofii din fructe şi legume proaspete. Seleniul furnizat de peşte, ouă şi carne contribuie la eliminarea toxinelor şi refacerea forţelor. Trebuie reţinut că majoritatea avem o lipsă de vitamina E, care are capacitatea de a proteja membranele celulelor contra oxidării. Astfel, aproximativ 30% dintre noi au un deficit de vitamina E, respectiv 8 mg zilnic, în timp ce necesarul recomandat este de 12 mg. Surse bune de vitamina E sunt untul, uleiurile vegetale, în special uleiul de germeni de grâu.

Magneziul este esenţial pentru revenirea la forma ideală. Este un element indispensabil în procesul de transformare a alimentelor în energie, magneziul fiind prezent în peste 300 de reacţii diferite. Lipsa de magneziu accentuează starea de oboseală. Trebuie să ştim că deficitul de magneziu este o consecinţă a consumului frecvent de alimente foarte rafinate, sărace în acest element. Asta înseamnă să mâncăm salată, spanac, urzici care conţin vitamina B9, care contribuie la absorbţia magneziului.  De asemenea un organism slăbit de infecţiile de sezon are nevoie de acizi graşi esenţiali omega-3 pentru apărarea imunitară. Pentru aceasta trebuie să includem în meniul nostru peştele, oleaginoasele. Cinci fructe zilnic, peşte gras de trei ori pe săptămână, magneziu, vitamina E... Aceştia sunt pilonii unei alimentaţii echilibrate, recomandată în perioadele de convalescenţă după o infecţie respiratorie de sezon.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă