x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Dintii de lapte trebuie plombati

Dintii de lapte trebuie plombati

08 Iul 2004   •   00:00

Nu-l poti uita usor pe Catindat, personajul din "D’ale carnavalului" care se aghesmuia cu rom Jamaica pentru a-si amorti maseaua cea chinuitoare.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Intr-adevar, o gaurica cat varful de ac in masea este in stare sa transforme in iad viata omului. Nu exista om pe planeta asta care sa nu fi dat fuga la dentist. Multi s-au resemnat cu ideea ca nu te poti feri. Ei bine, stomatologii sustin ca nu e dracul chiar asa de uns cu smoala. Exista o intreaga "tehnologie" de a evita aparitia cariilor.

Iata ce sfaturi ne da prof. dr. Constantin Gaucan, distins medic si inventator in domeniul stomatologiei: "Lupta impotriva cariei incepe chiar de la primii ani de viata. Cariile trebuie tratate inca de la dintii de lapte. Apoi trebuie facut un control riguros pe la 6 ani, pentru a depista cariile aparute la primii molari definitivi. Pierderea acestor primi molari definitivi duce la un veritabil haos in gura, fiindca ei reprezinta cheia arhitecturii dentare corecte. Si-apoi oamenii nu trebuie sa se abata de la o porunca valabila toata viata: sa se spele pe dinti corect si de minimum doua ori pe zi. Cat de utila era acea campanie de invatare a copiilor sa se spele corect pe dinti! Frecarea dintilor trebuie sa fie viguroasa pana se stropeste cu pasta oglinda de la baie, iar pasta folosita trebuie sa contina fluor. Ar trebui sa cunoastem cat de util este sa mancam un mar dupa masa sau sa roadem un morcov, se curata astfel dantura si se realizeaza si un masaj al gingiilor. Nu e cazul sa neglijam acel control periodic al danturii, o carie simpla, descoperita la timp face posibil un tratament corect al ei, o carie tergiversata creste riscul unei tratari incorecte, ceea ce duce la aparitia unor boli de focar, cronice, infectioase cu complicatii cardiace, renale, reumatismale". Oricum, si dintii de lapte trebuie plombati. E o greseala ca dintii de lapte sa fie neglijati. Cand dintii de lapte sunt extrasi fara sa se incerce tratarea lor, in locurile libere dintii definitivi pot creste stramb.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă dintii