x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Donaţie pentru fundaţia “Sf. Irina”

Donaţie pentru fundaţia “Sf. Irina”

de Magda Marincovici    |    15 Feb 2008   •   00:00

Ambasada Japoniei a donat o ambulanţă şi opt paturi speciale Fundaţiei “Sf. Irina” – Centrul de îngrijiri paliative din Voluntari.

Ambasada Japoniei a donat o ambulanţă şi opt paturi speciale Fundaţiei “Sf. Irina” – Centrul de îngrijiri paliative din Voluntari. Potrivit ambasadorului Japoniei, Kanji Tsushima, prezent ieri la acest eveniment, “donaţia a fost făcută în cadrul programului de asistenţă nerambursabilă “Grant Assistance for Grassroots/Human Security Projects” oferit de Guvernul Japoniei. Aşezământul de la Voluntari, coordonat de prof. dr Pavel Chirilă, directorul Fun­daţiei “Sf. Irina”, este destinat per­soa­nelor bolnave de cancer în faze avansate: “Aici găsesc o poartă larg deschisă bolnavi marginali­zaţi de familie, prieteni, comunitate”. Ambulanţa donată de Am­basada Japoniei este fo­losită pentru transportul bolna­vilor nevo­iaşi, mulţi dintre ei neavând posibilităţi financiare de a acoperi costurilor unei salvări particulare.

Centrul are 16 paturi, trei me­dici, asistente medicale, farmacist, psiholog. Cele 16 paturi sunt permanent ocupate, dar total insufi­-ci­ente, comparativ cu cererea enormă. Centre de îngrijiri paliative mai sunt în Braşov, Timişoara şi Paş­cani, care cu greu fac faţă numă­rului mare de solicitări, dacă ţinem seama că în ţara noastră cancerul este a doua cauza majoră de deces. Prof. dr Pavel Chirilă are în proiect dublarea capacităţii centrului de îngrijiri paliative.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă