Potrivit sociologilor si psihologilor, conflictele intre partenerii de cuplu sunt normale si pot fi chiar benefice. Intr-un cuplu, conflictul poate fi dovada de dinamism. Cu o singura conditie: sa nu devina o regula.
MAGDA MARINCOVICI
|
MATURITATE. Un cuplu solid va sti intotdeauna cum sa iasa din capcanele unui conflict cu final neasteptat |
In cuplu, conflictele sunt inevitabile. Ele reprezinta condimentul necesar uneori legaturii dintre parteneri. Conflictele pot ajuta la punerea de acord in privinta sarcinilor in cuplu, la respectarea dorintei de implinire profesionala a celor doi, la respectarea misiunii ce le revine partenerilor in educarea copiilor... Este foarte important ca fiecare sa inteleaga nevoia celuilalt de singuratate la un moment dat... Toate acestea se invata treptat, pornind de la faptul ca fiecare partener are gusturi proprii, prioritati si idei care nu intotdeauna sunt identice cu cele ale celeilalte jumatati.
Scena cea mai frecventA Intr-un cuplu. Unul se straduieste sa-si exprime sentimentele, dar ele se lovesc de celalalt ca de un zid. Si de aici pana la izbucnirea conflictului nu mai e decat un pas.
REGRETE. Foarte rapid, relatia de cuplu intra in derapaj. Nici disputele, nici numarul lor, nici subiectele lor nu alimenteaza esecul pe care il poate inregistra relatia de cuplu. Mai curand, maniera brutala in care sunt expuse acestea face deznodamantul trist. Curg valuri de critici, de cuvinte dispretuitoare sau, dimpotriva, se lasa o cortina de tacere vinovata si de regrete nedeclarate.
STAPANIRE. Conform psihologilor si sociologilor, partenerii trebuie sa invete lectia stapanirii de sine. Cheia succesului o reprezinta dialogul deschis si imediat. Formula nu-i deloc simpla, dar la indemana partenerilor care au o relatie solida. Certurile care sunt bine gestionate au rolul de a-i responsabiliza pe parteneri si pot pune argumentele amandurora intr-o directie constructiva. Dialogul trebuie sa porneasca de la principiul ca nici unul dintre parteneri nu reprezinta un tribunal in care exista un castigator si un invins. Dimpotriva, dialogul ofera posibilitatea de a comunica, de a fi ascultat.
Pornind de la ideea ca un conflict este un rau necesar intr-un cuplu, specialistii au formulat cateva reguli care ajuta la temperarea situatiei.
REGULI SALVATOARE
|
Acceptati ca partenerul nu este un print si nu incercati sa-l transformati intr-un personaj ideal intalnit numai in povesti.
Nu idealizati relatia de cuplu. Ceea ce nu inseamna ca veti avea teama sa va exprimati deschis, evident, fara ton ridicat si in cascada de reprosuri. Nu trebuie sa va fie frica de conflict, dar nici nu-l cautati la tot pasul. Dimpotriva, ascultati-l pe celalalt si fiti constient ca dragostea partenerului este nelimitata. Nu lasati loc tacerii si invatati sa puneti intrebari si mai ales sa va cereti scuze daca ati gresit.
|