x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Durerea de sale

11 Aug 2004   •   00:00

Durerea de spate este una dintre cele mai intalnite neplaceri ce-l sacaie pe om. De fapt, mari congrese medicale internationale abordeaza o singura tema: durerile de spate.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Dintre durerile de spate cele mai frecvente sunt cele din zona cervicala, a cefei, dar si din regiunea lombara. Romanul spune cu naduf: "Ma dor salele". Specialistii spun ca orice om a avut cel putin unul-doua episoade dureroase in zona lombara. Profesor doctor Adriana Nica, director medical la Institutul national de recuperare medicala si balneofizioterapie, spune ca durerile cervicale si lombare au intre alte cauze si urmatoarea: pozitiile monotone adoptate de om. Unul dintre profesorii de renume ai domeniului spunea metaforic: coloana vertebrala se poate numi catargul de care sunt ancorate toate subansamblele organismului. Cand un om are dureri de mijloc, dureri lombare, mai intai sa-si puna intrebarea: "Cine sunt eu de fapt? Nu cumva am crescut brusc in adolescenta, am devenit o silueta longilina si fiindca musculatura nu corespunde inaltimii mari spatele meu e fragil?".

Apoi omul trebuie sa se analizeze daca nu cumva are un exces ponderal, profilul lui inseamna o burta impinsa in fata si o coloana vertebrala curbata, toate acestea fiind cauze ale aparitiei durerilor lombare. Sa nu se uite ca fiecare om isi solicita coloana vertebrala atat in pozitia in picioare, fie stand pe loc, fie mergand, fie urcand scarile sau pante. In privinta solicitarii complexe a coloanei vertebrale se poate da un singur exemplu: cand un sofer constata ca a avut o pana de cauciuc e silit de imprejurari sa-si schimbe singur roata. In timpul inlocuirii rotii face miscari de flexie si de rotatie cu coloana vertebrala, asa ca poate avea surpriza sa ramana intepenit de mijloc, cum zice romanul. Ce sfaturi ne da profesor Adriana Nica in privinta ridicarii greutatilor de jos fara a risca dureri de mijloc? Specialistii apeleaza la un exercitiu obisnuit: genuflexiuni cu spatele drept. In acest fel e recomandat sa ridici si greutatile de jos, sa nu lasi in seama coloanei lombare toata solicitarea, sa ridici greutatea din pozitia pe vine.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă