x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Durerea de sale

17 Mai 2004   •   00:00

Cercetarile statistice au concluzionat ca 70%-80% dintre oameni sufera de dureri de spate.

De altfel, atat de importanta este aceasta suferinta, incat la marile congrese mondiale de medicina adesea singura tema in dezbatere este tocmai durerea de spate. Si mai ingrijoratoare este constatarea ca jumatate dintre cei afectati de durerile de spate sunt tineri, de regula cei care presteaza munci grele, apare un raspandit fenomen de incapacitate de munca (frecvente si lungi concedii medicale, chiar si pensionari pe caz de boala).

Mare este si numarul de femei chinuite de durerile de spate, dupa 50 de ani, prin neplacerile osteoporozei, dar sunt afectate si femeile dupa nastere, care s-au ingrasat prea mult. Durerile de spate apar pe toata lungimea coloanei vertebrale. Cunoscute mai ales sunt durerile de mijloc sau lombare si cele ale coloanei cervicale. Durerile cervicale pot radia si in segmentul toracic, in special la nivelul spatelui. Iar durerile de sale se pot intinde si spre picioare, insotindu-se chiar cu tulburari de sensibilitate (intepaturi, furnicaturi, amorteli), dar si cu deficiente motorii. Durerile lombare pot aparea brusc, din pricina unor traumatisme, sau cand se ridica greutati exagerate.

Doctor Carmen Parsu si doctor Mihai Magurean de la Clinica de ortopedie a Spitalului Colentina dau cateva sfaturi celor cu dureri de mijloc, in particular celor carora li s-a declansat o criza de lombo-sciatica. Nu este indicat sa duci pe picioare o criza de lombo-sciatica. Este bine sa te asezi in pat pentru linistirea durerilor. Patul nu trebuie sa fie moale, iar pozitia de repaus trebuie sa fie cu genunchii stransi. Aplicarea caldurii relaxeaza muschii spatelui.

Nu trebuie uitate nici unguentele antiinflamatoare, nici pastilele cu efect antiinflamator. Daca durerea nu cedeaza, suferindul trebuie sa se adreseze medicului, care prin investigatii cerceteaza daca nu cumva este vorba de o hernie de disc. Se incearca un tratament medicamentos, asociat cu fizioterapie (curenti, laser, impachetari cu namol, manipulari pe coloana), iar daca rezultatele nu se ivesc se poate ajunge si la interventia chirurgicala. Varstnicii trebuie sa-si trateze osteoporoza si sa poarte corset. E importanta si pozitia de stat pe scaun, cat mai drept, cu spatele sprijinit pe minimum trei sferturi din coloana.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă durerile