Tocmai in vremea asta, cand iarna nu si-a strans definitiv catrafusele, iar primavara si-a anuntat sosirea, dar inca n-a coborat pe peronul garii, ei bine, tocmai acum e timpul cand ataca meningita.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Virusuri, bacterii, chiar si microbul TBC afecteaza meningele, cel ce inseamna foitele care invelesc sistemul nervos, adica creierul si maduva. Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, directorul general al Institutului National de Boli Infectioase "M. Bals", spune ca atunci cand un om este chinuit de teribile dureri de cap si are febra mare trebuie urgent sa ia drumul spitalului si sa fie consultat si de un medic infectionist, fiindca poate fi vorba de o meningita, iar fiecare ora conteaza, trebuie convertita in tratament. De altfel, iata toate simptomele care sugereaza ca are loc o iritatie a meningelui: cefalee atroce, fuga de lumina din pricina fotofobiei, varsaturi in jet fara ca omului sa-i fie greata. El nu are diaree specifica unui deranjament digestiv, ba chiar este constipat, iar febra este mare.
Meningitele pot fi de mai multe feluri; cea bacteriana este provocata de meningococ, pneumococ, pioceanic, coli, si ea ucide cel mai iute. Meningococemia produce o degringolada totala in organism, are o incubatie scurta, de cateva ore pana la doua zile, si ea este cea mai violenta meningita. Copiii cu multe otite supurate, copiii cu dureri de cap trebuie consultati atent, caci pot suferi de meningita. Dese sunt si meningitele virale, ele se manifesta prin aceleasi dureri foarte mari de cap, prin varsaturi in jet si constipatie, prin febra doar de 39 de grade, iar bolnavul nu poate pune barbia in piept, are redoare. Trebuie prelevat lichid cefalorahidian prin punctii lombare, se depisteaza in acest lichid clar, in cazul formelor virale daca sunt germenii TBC sau alti germeni. Daca in 10 zile de la depistarea formei de meningita TBC nu i se administreaza bolnavului tratament antituberculos, el poate muri. Meningitele trebuie depistate si tratate cat mai repede; unii sunt salvati, exista si cazuri de deces, iar altii raman cu tare: hemipareze, hemiplegii sau tulburari de memorie.Citește pe Antena3.ro