x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Durerile la europeni

Durerile la europeni

de Magda Marincovici    |    20 Oct 2010   •   00:00
Durerile la europeni

Aproape două treimi dintre europeni sunt afectaţi de durerea de spate, potrivit unui sondaj efectuat pentru Institutul UPSA al Durerii pe un lot de 3.000 de persoane (1.009 francezi, 503 germani, 502 spanioli, 511 italieni, 505 britanici peste 18 ani). Cele mai frecvente medicamente luate contra durerilor sunt paracetamolul şi aspirina.



Pentru majoritatea europenilor, în mod deosebit pentru francezi (91%), este normală o strategie de îngrijire medicală a durerii, mai puţin pentru britanici (doar 31%), care, de altfel, sunt şi printre cei mai puţin afectaţi de impactul durerii asupra vieţii de zi cu zi.

În ţările unde s-a efectuat sondajul, durerea este prima cauză de suferinţe, cu o frecvenţă mai mare în Germania (68% din populaţie) şi mai mică în Italia (55%). Femeile sunt mai afectate decât bărbaţii (în special, în Spania se observă acest aspect: 73% femei şi 50% bărbaţi).

Durerea de cap se situează pe locul al doilea. Jumătate dintre europeni au frecvent sau din când în când dureri de cap. Femeile duc mai des mâna la cap decât bărbaţii (63% la 41%) şi tot ele sunt mai predispuse la migrene.
Atitudinea faţă de durere este şi ea diferită. Jumătate dintre spanioli aşteaptă aproximativ o oră pentru a lua un medicament contra durerii, în timp ce 40% dintre germani fac acelaşi lucru după două ore. Pentru a scăpa de durere, 65% dintre francezi şi 49% dintre germani apelează la paracetamol. În schimb, spaniolii merg mai mult pe varianta unui antiinflamator - ibuprofen - decât pe cea a paracetamolului, iar italienii, pe aspirină. Pentru a obţine medicamentul contra durerii, 68% dintre germani consultă medicul generalist, în timp ce britanicii mai curând se sfătuiesc cu farmacistul (20%). Iar o treime dintre europeni nu cer ajutorul nimănui în privinţa medicamentului administrat contra durerii.

Simptomul cel mai des întâlnit atât în bolile infecţioase, cât şi în cele neinfecţioase este durerea. Dacă nu cedează la medicamentele obişnuite, durerea nu trebuie neglijată, în sensul că este greşit să ne învăţăm să trăim cu ea. Dimpotrivă, persistenţa durerii este un semnal puternic şi trebuie să ne convingă să ne prezentăm urgent la medic. Şi cum zicem noi, românii, "în tot răul este şi un bine". Astfel, durerea este un rău, dar consultând imediat medicul, cu certitudine avem şansa enormă de a depista în faze incipiente unele boli, chiar dintre cele mai severe.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă