x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ejacularea prematura

Ejacularea prematura

04 Sep 2004   •   00:00

Ejacularea prematura atinge mai mult de 30% dintre barbatii activi sexual. Un sondaj arata ca 67% dintre femei nu ating orgasmul din cauza duratei prea mici a actului sexual.

MAGDA MARINCOVICI

Ejacularea este un reflex automat care necesita un anume grad de stimulare sexuala. Controlarea acestui reflex de ejaculare inseamna ca barbatul este capabil sa recunoasca si sa controleze nivelul de stimulare sexuala in cursul contactului, in asa fel incat sa nu depaseasca pragul de stimulare inainte de a dori acest lucru. Ejacularea prematura sau ejacularea cu rapiditate excesiva este o problema care afecteaza milioane de barbati. Ea este definita ca ejacularea care se produce inainte de cinci minute de la inceperea contactului sexual.

In Romania, aproape un barbat din patru are probleme de ejaculare rapida pe parcursul vietii sexuale active. Este foarte important ca ejacularea prematura sa fie diagnosticata, deoarece de tratarea ei depinde in mare parte satisfactia sexuala a ambilor parteneri. Trebuie retinut ca nu aveti probleme de ejaculare prematura decat daca frecvent ejaculati inainte sau la scurt timp de la inceperea contactului sexual.

In momentul in care se produce ejacularea, marea majoritate a barbatilor are o scadere a erectiei din simplul motiv ca dupa ejaculare scade temporar tensiunea sexuala. Daca erectia se mentine de la inceperea contactului sexual si pana in momentul in care se produce ejacularea nu aveti probleme de potenta. Ejacularea rapida este o experienta traumatizanta atat pentru barbat, cat si pentru partenera, si acest fenomen apare din cauza ca barbatul nu recunoaste apropierea ejacularii. Exista cazuri in care barbatul recunoaste apropierea ejacularii, dar nu poate controla si intarzia acest proces.

TERMENI. Ejacularea "rapida", "prematura", "precoce" acopera aceeasi realitate, in fata careia barbatii incep sa aiba indoieli asupra virilitatii lor. Chiar acesti termeni genereaza asocieri cu insuficient maturizat, nedezvoltat. Este motivul pentru care sexologii prefera sa foloseasca termenul de ejaculare rapida, care nici el nu e de natura sa atenueze temerile barbatilor in cauza.

SEMNAL. Medicul Nicolae Calomfirescu ne avertizeaza ca uneori ejacularea rapida poate provoca intre parteneri tulburari de comunicare, modificarea sentimentelor, conflicte relationale. De asemenea, este posibil ca pe acest fond sa se instaleze si alte probleme: dificultati de erectie, scaderea libidoului. Stresul, indiferent de natura lui, tensiunile dintre parteneri sunt printre cele mai frecvente cauze ale ejacularii rapide.

Armonia in cuplu poate fi o solutie de rezolvare a acestei probleme. Trebuie retinut ca ejacularea rapida este o actiune care porneste de la nivelul central al creierului. Barbatul trebuie sa invete sa-si controleze excitatia sexuala.

TRATAMENT

Consultarea psihoterapeutului este primul si poate cel mai important pas in remedierea acestei tulburari, evident dupa ce s-a stabilit ca ejacularea rapida nu este provocata de unele boli interne, spune specialistul nostru, medicul Nicolae Calomfirescu. Psihoterapeutul va selecta din multitudinea de formule - terapii cognitive, comportamentale, consiliere de cuplu, terapii de relaxare - pe cele care pot sa redea increderea barbatului in performantele sale si astfel sa se obtina ameliorarea timpului de ejaculare. In cazul in care apar si alte forme organice, care conditioneaza ejacularea, atunci se poate interveni si printr-o schema de tratament cu medicamente.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă ejacularea rapida