x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Europa se luptă cu cancerul

Europa se luptă cu cancerul

de Magda Marincovici    |    14 Oct 2010   •   00:00
Europa se luptă cu cancerul
Sursa foto: /Thinkstock
Promisiune: În 2011, se rea­bi­litează secţiile de oncologie
2,5 milioane de europeni suferă de tumori maligne rare (cerebrale, endocrine etc.), fără a beneficia de sprijin medical suficient, avertizează European Action Against Rare Cancers în cadrul congresului anual al Societăţii Europene de Oncologie Medicală (ESMO) de la Milano, într-un amplu articol publicat recent în Le Figaro.

Specialiştii reuniţi la acest con­gres au subliniat faptul că în multe ţări pacienţii cu cancere rare sunt aproa­pe uitaţi de oncologi şi, frec­vent, diagnosticul este pus cu întâr­ziere. Aceşti pacienţi sunt foarte rar in­cluşi în studii şi, astfel, beneficiază prea puţin de inovaţiile terapeutice. Tocmai din aceste cauze, reprezentanţi ai bolnavilor, medici, cerc­e­tă­tori, companii farmaceutice etc. au lansat o strategie la nivel european.

Tumorile maligne rare sunt loca­lizate la os, creier, glande endocrine... Fie­care dintre aceste cancere afec­tea­ză, anual, aproximativ trei persoa­ne din 100.000. Iar la nivelul Europei, peste 2,5 milioane de persoane au acest diagnostic. Anual se înregis­trea­ză 400.000 de noi cazuri şi 250.000 de decese.

Profesorul Paolo Casali, oncolog la Milano, a subliniat faptul că aceste tumori nu sunt chiar atât de rare, în condiţiile în care ele reprezintă 20% din totalul tumorilor. Profesorul Jean-Yves Blay, oncolog la Centrul Leon Berard din Lyon, preşedintele European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC), consideră că în curând toate cancerele vor deveni rare, făcând referire la clasificările din ce în ce mai ri­guroase ale tumorilor, inclusiv a celor mai frecvente cum sunt cele loca­lizate la sân sau plămân.

Iată şi câteva dintre obiectivele acestor foruri europene. În primul rând, se plasează necesitatea unor tes­te clinice astfel concepute încât să includă pacienţi cu tumori rare spre a le permite accesul la noile tratamen­te. În al doilea rând se impune o anali­ză mai profundă a asociaţiilor de pa­cienţi. "Este foarte dificil să ai dimensiunea reală a calvarului unei persoa­ne afectate de un cancer rar. Chiar în ţările bogate aceşti bolnavi au câ­teodată impresia că sunt aba­n­donaţi", povesteşte Kathy Olivier, membră a Alianţei internaţionale de luptă contra tumorilor cerebrale. Kathy Olivier, al cărei fiu are la rândul lui cancer cerebral, avertizează: "Avem nevoie disperată de teste cli­nice pentru cancerele rare în Europa. Aceasta este crucial".

Pe de altă parte, cercetătorii spun că este dificilă reunirea unui număr suficient de pacienţi cu tumori rare pentru realizarea unor studii eficiente. În schimb, reprezentanţii unor mari companii farmaceutice au prezentat tratamente noi care au îmbunătăţit prognosticul leucemiilor mieloide cronice şi al tumorilor intestinale. O altă moleculă, everolimus, a dat rezultate bune în cazul pacienţilor cu tumori neuro-endocrine. De asemenea, s-au înre­gistrat rezultate promiţătoare în urma tratamentelor cu molecule noi, ce ţintesc forme rare de cancer pulmonar sau al oaselor.

În cadrul celei de-a 35-a ESMO, au fost prezentate date referitoare la o nouă moleculă destinată tratamentului cancerului de sân HER2-pozitiv. Rezultatele preliminarii sunt îmbucurătoare, în prezent derulându-se studii clinice cu noua moleculă, datele finale ale studiului urmând a fi disponibile în trimestrul al doilea al anului 2011.

România este în categoria ţărilor care, deocamdată, se află la faza declaraţiilor de intenţii pentru anul viitor, în privinţa luptei contra cancerului. Astfel, ministrul Sănătăţii spune că "priorităţile pentru 2011 sunt reabilitarea secţiilor de terapie intensivă şi oncologia, domeniu în care se înregistrează tot mai mulţi pacienţi". Din păcate, România este în top în Europa în privinţa nu­mă­rului bolnavilor diagnosticaţi cu cancer (aproximativ 400.000), dar şi al deceselor provocate de această boală. Şi seria recordurilor negre nu se termină aici: avem un mare deficit de oncologi, de secţii şi centre de oncologie, de aparatură şi de fonduri destinate tratamentelor oncologice.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă