La nastere, simtul nostru olfactiv este neutru. Pe parcursul vietii, el se dezvolta in functie de experientele personale si culturale, care ne fac sa apreciem sau sa respingem anumite parfumuri sau mirosuri.
LIANA HAINAROSIE
|
ASOCIERE. Cercetatorii spun ca simtim mirosul in functie de starea de spirit |
TESTE. Specialistii francezi au efectuat doua studii. Initial, 30 de femei au fost rugate sa se joace pe calculator intr-un spatiu unde a fost raspandit un parfum artificial usor neplacut. Femeilor carora le-a placut jocul pe calculator le-a placut si mirosul raspandit, deoarece starea de relaxare le-a influentat si simtul mirosului. Aceeasi este explicatia si pentru faptul ca celelalte femei care au participat la studiu, neplacandu-le jocul, nu au agreat nici mirosul raspandit.
In cadrul celui de-al doilea studiu, 36 de barbati si femei au testat doua noi parfumuri, unul usor floral, iar celalalt, neutru. Toti subiectii au calificat cele doua parfumuri ca fiind banale si placute. De asemenea, ei au mirosit si trandafiri, vanilie, lamaie, menta, miresme pe care le cunosteau foarte bine si pe care le considerau, de asemenea, agreabile. Experimentul s-a desfasurat in trei etape. In prima faza, participantii s-au aflat intr-un Internet cafe pentru a juca un joc de carti frustrant, atmosfera fiind perturbata de sunete puternice. In a doua etapa, ei s-au instalat intr-un loc confortabil, unde trebuiau sa citeasca reviste de divertisment. In ambele cazuri au fost raspandite doua noi mirosuri. In schimb, in cea de-a treia etapa, subiectii au jucat un joc de carti intr-un loc unde nu s-a raspandit nici un miros.
La finalul fiecarui experiment, ei au reevaluat cele sase mirosuri initiale. Concluzia studiului a fost urmatoarea: jocul de carti din prima etapa, pe care subiectii l-au catalogat ca fiind frustrant, i-a determinat pe acestia sa considere ca mirosurile raspandite au fost neplacute, fiindca dispozitia le-a influentat simtul olfactiv.