x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fumatorii au un somn agitat

Fumatorii au un somn agitat

15 Dec 2004   •   00:00

Fumatorii sunt cei mai mari sforaitori, ceea ce afecteaza somnul acestora, dar si viata de cuplu. Fumatul dauneaza si portofelului daca ne gandim ca in 10 ani de abstinenta se economisesc 7.300 de dolari.


STELUTA INDREI

INCURAJARE. Cercetarile arata ca persoanele care renunta la fumat inainte de 30 de ani au sansa sa traiasca la fel de mult ca nefumatorii
Sforaitul afecteaza aproximativ 33% dintre barbati si aproape 19% dintre femei. El reduce calitatea somnului atat a celui care sforaie, cat si a partenerului. In plus, persoanele care sforaie sufera din cauza somnolentei in timpul zilei. Marii sforaitori sunt expusi unui risc crescut de diabet, de boli cardiovasculare, in special hipertensiune.

STUDIU. Obezitatea si anomalia cailor respiratorii constituiau pana in prezent principalele cauze ale sforaitului, neglijandu-se rolul tabagismului. Un studiu recent, la care au participat 15.500 de locuitori din Irlanda, Estonia, Danemarca si Suedia, barbati si femei, intre 25 si 54 de ani, a incercat sa stabileasca frecventa sforaitului si deranjul pe care-l produce partenerului.

Rezultatele studiului au aratat ca sforaitul este mult mai frecvent la fumatori si la fosti fumatori decat la nefumatori. De asemenea, s-a constat ca si nefumatorii care sunt expusi tabagismului pasiv sufera din cauza sforaitului. Autorii studiului au observat ca incidenta sforaitului creste o data cu intensitatea tabagismului. "Daca partenerul de viata sforaie si este un fumator inrait, este bine sa il convingi sa renunte la tutun, pentru a proteja sanatatea amandurora", sustin specialistii.

COSTURI. "Fumatul dauneaza nu numai sanatatii, ci si portofelului. In 10 ani de abstinenta economisesti 7.300 de dolari, in conditiile in care fumezi 20 de tigari pe zi, la pretul de 1 dolar pachetul. Calculat la aproximativ 30.000 lei un dolar, suma in lei devine 219 milioane." Adauga la costurile tigarilor banii cheltuiti pe medicamente pentru a trata bolile cauzate de fumat, inclusiv banala raceala care apare mai frecvent la fumatori, internarile in spital si vezi, in continuare, cat economisesti, este de parere medicul pneumolog Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului de Renuntare la Fumat din cadrul Institutului de Pneumologie "Marius Nasta".

CALCULE. Cum fumatul ucide un sfert dintre fumatorii care se afla la varsta maximei activitati profesionale, fumatul priveaza familia de ani buni cu venituri. Acestea sunt costurile celor care fumeaza. Costurile celor care nu fumeaza, dar traiesc in acelasi mediu cu fumatorii sunt aproximativ aceleasi. Singura diferenta este legata de banii pe care un fumator pasiv nu ii cheltuieste pe tigari, pentru ca altcineva are "grija" s-o faca, remarca dr. Magdalena Ciobanu.

Este un cost al fumatului, imposibil de cuantificat: costul scaderii autoritatii parintesti. Ca parinte nu mai ai credibilitate cand ii ceri copilului tau "sa nu fumeze deoarece ii face rau" sau sa fie sincer si deschis cu tine daca tu, parintele lui, fumezi.

IMAGINATIE
"Sa ne gandim la cum arata viata unei persoane care a suferit un infarct miocardic: lunar trebuie sa mearga la medic pentru control si retete; nu mai poate manca orice doreste, nu mai poate face orice doreste deoarece capacitatea de efort este drastic redusa"

INFARCT
"Activitatea profesionala este redusa dramatic, uneori fiind necesara pensionarea prematura. Iar aceasta nu se intampla numai dupa 50 de ani. O femeie care fumeaza 20 de tigari pe zi are "sansa" de a suferi un infarct inainte de 35 de ani!"
Magdalena Ciobanu - medic
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă