Un nou studiu asupra fumatului evidenţiază de-a lungul anilor o dependenţă între modificarea tehnologiilor de producere a ţigaretelor şi riscul îmbolnăvirii de cancer.
Conform acestui studiu fumatul este mult mai riscant în zilele noastre decât cu câteva decenii în urmă. Nu este pentru prima dată când cercetătorii relevă faptul că militantismul anilor '60, pentru reducerea nivelului de tar din componenţa ţigaretelor, a avut consecinţe neaşteptate asupra sănătăţii fumătorilor.
Studiul compară comportamentul fumătorilor pe mai multe intervale de timp şi pe grupe de vârstă - cantitatea de ţigări fumată, când s-au apucat, când s-au lăsat de fumat şi modificarea statistică a incidenţelor de cancer de-a lungul perioadei studiate.
S-a constatat o creştere în ultimele decade a cazurilor de adenocarcinom, un cancer care se dezvoltă într-o regiune mult mai adâncă în interiorul plămânilor, şi a cărui apariţie era motivată iniţial de faptul că, o dată cu introducerea criteriilor ce reglementau producţia de ţigarete cu filtru şi cu un nivel redus de tar, s-au produs modificări ale comportamentului fumătorilor, care pentru a-şi satisface dependenţa de nicotină erau fost nevoiţi să inspire fumul mai adânc în plămâni.
Totuşi concluziile preliminare ale studiului, unul din cele mai elaborate pe această temă, relevă faptul că nu comportamentul fumătorilor este singurul element vinovat pentru creşterea incidenţei cazurilor de adenocarcinom. Comparând statistic numărul acestora în rândul fumătorilor din SUA şi Australia, s-a constatat un număr mult mai redus al acestora în Australia, deşi cele două ţări au adoptat în acelaşi timp legile privind producerea unor ţigarete cu nivel scăzut de substanţe nocive. Cauza a fost evidenţiată de faptul că produsele de pe piaţa australiană se diferenţiază de cele americane prin prezenţa redusă a nitrosaminelor, substanţe cunoscute ca având efecte carcinogene.
Standardele de producţie ale ţigaretelor se prezintă diferenţiat, de la ţară la ţară, din cauza tutunul cultivat în regiune şi a aromelor preferate de fumători. Nitrosamina este un produs secundar al tehnologiilor de procesare a tutunului, iar nivelul său din ţigarete este urmare a diferitelor procese tehnologice aplicate de la caz la caz. Nitrosamina a devenit principalul suspect carcinogen în opinia specialiştilor după ce aceştia au constatat că în produsele australiene se găseşte numai 20% din cantitatea prezentă în produsele americane.
Cercetătorii atrag atenţia asupra faptului că un nivel redus la nitrosamidei în ţigări nu elimină pericolul pe care îl are asupra sănătăţii fumatul şi că ideal ar fi eliminarea acestui obicei dăunător.
dailymail.co.uk
Citește pe Antena3.ro