O molecula minuscula joaca un rol-cheie in determinarea marimii si a formei creierului in dezvoltare, arata un studiu publicat in revista Nature Neuroscience. Desco-perirea va permite in timp crearea unor tratamente pentru regenerarea celulelor cerebrale distruse de bolile neurologice sau de inaintarea in varsta.
|
CONSECINTA. Activitatea moleculei CPG15 afecteaza forma si marimea creierului |
STUDIU. Este vorba despre o gena, denumita de cercetatori CPG15, si de proteina sa de crestere, care ar putea fi utilizate in terapiile de regenerare a tesuturilor cerebrale lezate sau distruse, a explicat Elly Nevidi, unul dintre autorii studiului. Pana in prezent, s-a descoperit ca celulele susa pot regenera doar neuronii (celulele nervoase) din cateva regiuni ale creierului uman. Elly Nevidi si colegii sai, Fred si Carol Middleton, profesori la Massachusetts Institute of Technology, au descoperit ca, in primul stadiu al dezvoltarii creierului, CPG15 si numeroase alte gene sunt esentiale supravietuirii celulelor susa neuronale. Acesti cercetatori au izolat molecula CPG15 si au stabilit ca rolul acesteia este de a proteja neuronii cerebrali de procesul activ de autodistrugere celulara. Descoperirea aduce o speranta in combaterea maladiilor neurodegenerative precum Alzheimer si Parkinson.
EXPLICATIE. Celulele susa au capacitatea de a se multiplica foarte rapid si de a forma diferite tipuri de tesuturi. De exemplu, cercetatorii au demonstrat ca, injectate intr-un organ precum inima, celulele susa sunt capabile sa colonizeze regiunea lezata si sa adopte forma si functia celulelor cardiace. Pentru realizarea unor astfel de grefe, celulele susa se preleveaza de la pacientul care are nevoie de aceasta interventie. Faptul ca celulele provin de la acelasi bolnav exclude orice reactie de respingere a grefei.