x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gimnastica verde

Gimnastica verde

de Sînziana Stancu    |    03 Mai 2010   •   00:00

Sănătatea minţii se poate menţine cu numai cinci minute de mişcare într-un "spaţiu verde", cum ar fi parcul, de pildă.

Cele mai recente cercetări ale britanicilor arată că verdele naturii nu numai că menţine şi îmbunătăţeşte activitatea creierului şi starea de spirit, dar sporeşte şi încredrea şi respectul de sine, scrie BBC online.

Studile cercetătorilor britanici făcute pe 1.250 de subiecţi, publicate în revista Environmental Science and Technology, indică faptul că acest antrenament-relaxare are un efect şi mai puternic asupra tinerilor.

Activităţile fizice ce se pot practica în aer liber, la iarbă verde, sunt destul de variate, pe lângă plimbare sau alergare şi gimnastică, la fel de folositoare fiind şi alte sporturi sau hobby-uri, cum ar fi mersul pe bicicletă, pescuitul, echitaţia, grădinăritul sau îngrijirea animalelor de fermă.


EFECT ÎN 5 MINUTE
"Gimnastica verde" dă rezultate miraculoase în numai 5 minute, iar dacă, pe lângă spaţiul verde, există şi un ochi de apă, efectele binefăcătoare sunt amplificate.

"Ne-ar plăcea să vedem că toţi medicii iau în calcul şi mişcarea în aer liber, ca tratament" pentru diferitele afecţiuni, afirmă conducătorul studiului, Jules Pretty, profesor la Universitatea Essex. El a precizat că "exerciţiile verzi" ar fi un mare beneficiu pentru persoanele inactive, pentru cele stresate sau cu diferite tulburări sau boli psihice.

"Angajatorii, de pildă, şi-ar putea încuraja salariaţii care desfăşoară activităţi stresante să încludă în pauza de masă de la prânz şi o plimbare în parcul din apropiere", recomadă Pretty. El susţine cu tărie ideea că o scurtă perioadă de mişcare în mediu verde poate substitui cu succes o terapie medicamentoasă costisitoare sau alte genuri asemănătoare de terapie şi poate îmbunătăţii sănătatea minţii. Specialistul mai spune că acest tip de exerciţii fizice nu ar trebui să lipsească din programul zilnic al persoanelor care au stări de depresie.
 

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă