Presa franceză conţine numeroase articole critice privitoare la strategia guvernului contra gripei A(H1N1) şi la faptul că populaţia nu a fost receptivă la campania de vaccinare.
Pentru cititorii Le Monde, William Dab, specialist, profesor titular la catedra de igienă şi protecţie a Conservatorului Naţional de Arte şi Meserii, epidemiolog, oferă o serie de explicaţii.
Profesorul Dab recomandă mai întâi să recunoaştem că "acest tip de ameninţare este dificil de gestionat", în condiţiile în care singura constantă legată de virusul acestei gripe este tocmai faptul că este extrem de imprevizibil. Atât timp cât ştiinţa şi medicina nu spun totul apar întrebări legitime la care populaţia aşteaptă răspunsuri. Astfel, nu se ştie de ce Franţa a rămas la stadiul 5 A al pandemiei chiar dacă OMS a ridicat nivelul de alertă pandemică la 6, de ce gravidele beneficiază de vaccin fără adjuvant, dacă acesta nu este periculos etc.
Întrebările sunt complexe şi în absenţa unor răspunsuri clare, evident, se pot crea confunzii. În legătură cu modul în care instituţiile de specialitate au comunicat cu populaţia în privinţa acestei strategii, profesorul Dab spune că în aceste momente nu trebuie impusă o anumită realitate, deoarece ea va fi primită de cetăţeni cu neîncredere.
În acest sens este invocat episodul Cernobîl şi cât de contraproductivă a fost mascarea lui. La ora actuală, criticile vizează pasarea responsabilităţilor privitoare la gripa nouă la Ministerul Internelor. Până la sfârşitul verii s-au respectat recomandările OMS. Dacă epidemia este limitată, atunci gestionarea ei revine Ministerului Sănătăţii. Dar, dacă epidemia ia amploare, misiunea de a-i ţine piept este preluată de Ministerul de Interne.
Profesorul Dab observă însă că, în prezent, impactul epidemiei este minim şi medicii nu acceptă să fie la ordinele "Internelor".
Profesorul Dab vorbeşte despre o ceartă urâtă legat de decizia guvernului de a comanda 94 de milioane de doze de vaccin contra gripei noi şi de a vinde o parte din stocuri. Specialistul a explicat că la data când s-au făcut comenzile de vaccinuri se discuta despre posibilitatea de a vaccina toată populaţia, plecându-se de la ipoteza că sunt necesare două doze pentru a se asigura imunizarea.
În finalul interviului, la întrebarea privind lecţia care poate fi desprinsă din această criză, profesorul Dab declară că este prea devreme pentru a se pronunţa. Oricum, în opinia sa, este posibil orice şi deocamdată important este că pentru a doua oară (după episodul "vaca nebună") există şansa unui scenariu cu mult sub temerile iniţiale. Totuşi, profesorul Dab consideră necesară o analiză asupra modelului de securitate sanitară şi de gestionare a crizei.
Pentru că riscul cel mare nu este catastrofa, ci imposibilitatea de a o anticipa. La sfârşitul anului trecut, Le Parisien, în pagina electronică, scria că Franţa încearcă de vreo două luni să vândă surplusul de vaccinuri împotriva gripei noi. În acest sens, autorităţile franceze au negociat cu mai multe ţări, inclusiv cu România, care, potrivit Le Parisien, a renunţat la achiziţionarea vaccinului.
Citește pe Antena3.ro