x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Hepatita mâinilor murdare nu distruge ficatul

Hepatita mâinilor murdare nu distruge ficatul

08 Apr 2011   •   17:17
Hepatita mâinilor murdare nu distruge ficatul
Sursa foto: /Thinkstock

160384-thinkstock103955603.jpgEra o vreme în care părinţii unui elev care lua hepatita A de la şcoală se căinau de ma­ma focului cum că odrasla lor va rămâne toa­tă viaţa cu un ficat fragil, că va trebui să ducă o viaţă de bolnav, că va mânca mă­su­rat cu cântarul şi compasul şi că va fi vai şi amar. Tot pe atunci mai umbla o vorbă şi anu­me că bolnavul de hepatită A trebuie să mă­nânce mai ales brânză de vaci şi să stea în pat 21 de zile. Ambele ziceri erau nişte aiu­reli contrazise mai apoi de medicină.

În primul rând, în peste 90% dintre ca­zuri, fostul bolnav de hepatită A nu rămâne cu urmări grele la ficat. Peste episodul acut, fi­catul redevine normal. Pacientul, care are un confort digestiv normal, poate mânca orice, bineînţeles dacă este acceptat de sis­temul lui digestiv.

Virusul A trece şi în sistemul vezicii bili­are unde se produc inflamaţii şi iritaţii, deci bila refuză anumite mâncăruri, de re­gu­lă, prăjeli şi grăsimi. Dacă stăteai în pat 21 de zile pierdeai masă musculară fără rost. Când bolnavul de hepatită A se mişca, fi­catul avea nevoie de anumite elemente pro­duse chiar de acest organ. Astfel, nu se le­ne­veau ficatul şi muşchii. Bolnavul de he­pa­tită A trebuie să se abţină de la alcool şi de la fumat. Ţigara reduce oxigenul din cir­cuitul celulelor, ele dau de dioxid de carbon din fumul tutunului şi ficatul cu oxigen pu­ţin face mai puţine legături de energie, deci organismul sărăceşte în energie.

Tratamentul în hepatita A este igieno-di­e­tetic, adică se impune un regim de viaţă şi de mâncare deştept. Medicamente îm­po­triva virusului nu se impun. Este util vacci­nul împotriva virusului A, căci el stimulează an­ticorpi pe durata a 10 ani.

Virusul A ajunge în urină şi în fecale. Aşa că circuitul de infectare este fecal-oral. Când un copil se duce la WC la şcoală sau gră­diniţă şi se şterge la fund cu mâna dreaptă contaminează şi robinetul de la chiu­vetă dacă-l deschide cu mâna cu care s-a şters la popou. Copilul trebuie să fie în­vă­ţat să deschidă robinetul de la chiuvetă cu cealaltă mână pentru a nu se conta­mi­na şi ceilalţi elevi care se spală pe mâini. De la momentul infectării cu virus A până la apariţia simptomelor de icter trec 4-6 săp­tămâni, timp în care bolnavul e contagios. De aceea trebuie izolat în spital 7-10 zile şi apoi e cazul să stea acasă 3 săp­tămâni. Hepatita A seamănă la debut cu o gri­pă cu dureri de muşchi, febră 38 de gra­de, stare generală rea. Până la îngălbenirea ochilor şi pielii din icter poate apărea un sindrom digestiv cu greaţă, vărsături, diaree, du­reri slabe de stomac. Simptomele apar cam în 30% din cazuri, majoritatea de 70% duc hepatita A pe picioare.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei