x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei În memoria profesorului Setlacec

În memoria profesorului Setlacec

de Magda Marincovici    |    19 Iul 2010   •   00:00

Împlinirea unui an de la plecarea dintre noi a reputatului profesor doctor Dan Setlacec a fost marcată de dezvelirea unui bust din bronz chiar în faţa Spitalului Fundeni, realizat de sculptorul Ionel Stoicescu.  

În semn de preţuire, prof. dr Irinel Popescu,  care a avut această iniţiativă, a anunţat că, de acum, Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic poartă acum numele "Dan Setlacec". "Spiritul profesorului Dan Setlacec continuă să ne călăuzească paşii. De la dânsul am învăţat chirurgia de înaltă performanţă, munca neobosită la patul bolnavului şi în sălile de operaţie, comportamentul deontologic faţă de bolnavi, dar şi faţă de colegi. Transplantul hepatic, considerat cea mai dificilă intervenţie din întreaga chirurgie, reprezintă modestul omagiu pe care am dorit cu multă ardoare să i-l aduc profesorului şi care în prezent a devenit realitate, mărturiseşte prof. Irinel Popescu, unul dintre chirurgii formaţi la şcoala "Setlacec". Evenimentul a fost onorat de numeroase personalităţi, printre care acad. Leonida Gherasim şi Victor Voicu, Andrei Pleşu, care au evocat performanţele profesionale ale chirurgului şi calităţile exemplare ale omului Dan Setlacec. "Personal, am avut de-a face cu dânsul la operaţia de vezică biliară. Era un medic cu nişte calităţi umane dincolo de meserie, de ştiinţă, de cunoaştere. Ştia ce înseamnă relaţia medic-pacient. Ştia să facă pacientul să aibă încredere în medic", a declarat Ion Iliescu.

Dan Setlacec a absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti în 1946, devenind doctor în medicină în 1949.

Din 1959, a profesat la clinica chirurgicală de la Spitalul Fundeni. A aplicat numeroase metode şi tehnici noi, în pas cu progresele medicinei. În 1958, a abordat chirurgia pe cord deschis (cu hipotermie moderată).

Este autor şi coautor a numeroase comunicări, lucrări, tratate şi monografii: "Chirurgia" (1956, 1974, 1986), "Anestezia" (1957), "Resuscitarea respiratorie cardiacă" (1963), "Chirurgia ginecologică" (1957, 1981), "Tehnici chirurgicale" (1984, 1989), "Tratat de medicină internă" (1986, 1994), "Patologia chirurgicală a glandelor suprarenale" (1986), "Tumorile retroperitoneale" (1986), "Hipertensiunea portală presinusoidală" (1987), "Complicaţiile severe postapendicectomie" (1994).

În 1995 a publicat istoriografia "Medicina românească ­ medicina europeană, 1859-1916" (Editura Medicală). În anul 2000, profesorul Dan Setlacec a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Mare Cruce.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă