x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei In prostata cu endoscopul

In prostata cu endoscopul

de Florin Condurateanu    |    07 Iul 2005   •   00:00

Prostata e o pacoste care il urmareste pe mai fiecare barbat. De altfel, circa 21% din cancerele ce afecteaza sexul barbatesc vin din zona cancerelor de prostata.
Continua sa explice aceasta paleta de afectiuni ale prostatei colonel doctor Dan Mischianu, seful Sectiei de Urologie de la Spitalul Militar Central Bucuresti. Daca se ajunge ca, dupa urinare, in vezica sa ramana de fiecare data cate un reziduu, o zestre restanta de peste 100 de mililitri de urina, daca bolnavul urineaza cu sange si apar niste umflaturi pe vezica urinara, e necesar sa se recurga la operatie.

Operatia clasica consta in patrunderea cu bisturiul in vezica urinara si se denucleaza continutul prostatei, adica se lasa doar ambalajul ei fara pastrarea miezului glandei. Este o operatie destul de sangeranda, tocmai de aceea s-au cautat metode endoscopice in interventia pe prostata. In metoda endoscopica, se patrunde cu endoscopul pe canalul uretral si se taie prostata in felii care se indeparteaza ulterior pe bucati ca si cand ai scoate continutul unei portocale fara sa indepartezi si coaja. In operatiile de adenom de prostata necanceros se scoate deci continutul prostatei, pastrandu-se capsula ce-o inveleste. Daca adenomul de prostata este insa de natura canceroasa, se scot si glanda, dar si capsula ce inveleste glanda.
Simptomele aparitiei bolii de prostata sunt obstructive si iritative. In categoria simptomelor obstructive se incadreaza acea senzatie ca nu s-a golit complet vezica urinara, dar si jetul de urina slab, cum se spune in popor "urinarea pe varful pantofului" etc. Din clasa simptomelor iritative, cel mai important semn este urinarea de trei-cinci ori pe noapte.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă prostată