x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Indicaţie - respectaţi prospectul

Indicaţie - respectaţi prospectul

de Magda Marincovici    |    20 Oct 2007   •   00:00
Indicaţie - respectaţi prospectul

Medicamentele nu sunt produse pentru consumul curent. Motiv pentru care trebuie respectat modul lor de folosire. Ceea ce este valabil la nivel farmaciştilor.

Medicamentele nu sunt produse pentru consumul curent. Motiv pentru care trebuie respectat modul lor de folosire. Ceea ce este valabil la nivel farmaciştilor. Dar al pacienţilor? Pentru a răspunde la această intrebare, Colectivul naţional al grupurilor farmaceutice din Franţa, format din peste 8.500 de farmacişti, a lansat o campanie de informare a publicului privind ibuprofenul. Unii pacienţi, in special din categoria adepţilor automedicaţiei, sunt convinşi că ştiu foarte bine ce conţin medicamentele pe care le iau in mod curent, spune Pascal Louis, preşedintele grupului. Există insă tendinţa de a ignora prospectele, mai ales in cazul medicamentelor folosite frecvent.

EFECTE. Un exemplu: ibuprofenul, analgezic administrat in durerea uşoară şi moderată, reumatism degenerativ şi inflamator, suferinţe disco-vertebrale, reumatism extraarticular. Acest medicament face parte din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene, asemănător cu aspirina, şi este asociat cu o serie de efecte adverese cum ar fi: greaţă, vomă, epigastralgii, diaree, erupţii, prurit, cefalee, ameţeli, anxietate. Dar foarte puţini pacienţi mai ţin seama de aceste efecte. Acţiunea vizează informarea pacienţilor, un rol important avăndu-l farmacistul. Astfel, pacientul ar trebui să aibă la dispoziţie o listă cu toate medicamentele care conţin ibuprofen şi care s-ar putea găsi in dulăpiorul lui de acasă. Misiunea farmacistului in actul medical este foarte importantă şi pornind de la acest aspect esenţial in circuitul - medic - pacient - medicament - se preconizează o operaţie identică in cazul paracetamolului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă