x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Infecţiile urinare

Infecţiile urinare

de Steluta Indrei    |    17 Ian 2008   •   00:00
Infecţiile urinare

Scutecele de unică folosinţă neschimbate la timp constituie punctul de plecare pentru infecţiile urinare la sugari.Scutecele de unică folosinţă neschimbate la timp constituie punctul de plecare pentru infecţiile urinare la sugari.

Infecţiile urinare reprezintă a treia cauză de îmbolnăvire la copii, după infecţiile respiratorii şi bolile diareice, spune dr Iustina Stan, medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu".


RISCURI.
Infecţiile de la nivelul tractului urinar pot avea răsunet imediat asupra stării de sănătate a nou-născuţilor şi sugarilor, în cazurile severe fiind ameninţătoare de viaţă. Diagnosticul este uneori greu de stabilit, pentru că sugarii nu prezintă simptome urinare specifice. Ei pot avea febră, vărsături, stare generală proastă. Un alt risc în cazul sugarilor este purtarea scutecelor de unică folosinţă. În condiţiile în care scutecele nu sunt schimbate la timp, mai ales după ce copilul a avut scaun, germenii patogeni stagnează, se înmulţesc şi pot infecta cu uşurinţă tractul urinar. Din cauza particularităţilor anatomice, până la vârsta de un an, băieţii sunt mai expuşi infecţiilor urinare, iar după un an fetiţele au mai frecvent aceste probleme. În scopul prevenirii apariţiei infecţiilor urinare, medicul pediatru Iustina Stan recomandă părinţilor să le asigure copiilor o igienă riguroasă. Scutecele trebuie schimbate imediat, iar copilul trebuie spălat cu apă şi săpun. Şerveţelele umede nu sunt recomandate spre a fi utilizate zi de zi, ci numai ocazional. Loţiunile pe care le conţin pot provoca reacţii alergice. Medicul le mai sugerează părinţilor ca după vârsta de un an să înveţe copiii să meargă la toaletă, astfel încât renunţarea la scutece să înceapă treptat.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă urinare