x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Infecţiile urinare

Infecţiile urinare

de Florin Condurateanu    |    18 Iun 2007   •   00:00

PULSUL MEDICINEI
Nici o femeie nu scapă măcar de un episod al unei infecţii urinare. Femeile fac mult mai uşor infecţii urinare joase, şi asta ţine de conformaţia anatomică a femeilor faţă de a bărbaţilor, ţine din nou de lungimea şi sinuozitatea uretrei prin care se scurge la exterior urina in vezica urinară.PULSUL MEDICINEI
Nici o femeie nu scapă măcar de un episod al unei infecţii urinare. Femeile fac mult mai uşor infecţii urinare joase, şi asta ţine de conformaţia anatomică a femeilor faţă de a bărbaţilor, ţine din nou de lungimea şi sinuozitatea uretrei prin care se scurge la exterior urina in vezica urinară.

La femei, uretra este mai scurtă şi mai dreaptă, iar orificiul de deschidere a uretrei e mult mai aproape de vagin şi de rect. Aşa că uretra femeilor se colonizează mult mai uşor cu microbi. Infecţiile urinare pot apărea pe intreg tractul urinar, de la rinichi la cele două uretere, la vezică, la uretră şi la ameat, adică la orificiul de deschidere a uretrei spre exterior. Infecţiile cantonate chiar in rinichi sunt infecţii urinare inalte. Infecţiile de la vezică in jos se numesc infecţii urinare joase.

Infecţiile inalte, cele amplasate chiar in structura rinichiului, sunt forme grave, iar dacă nu se tra-tează, pot duce la temutele insuficienţe renale care necesită dialize şi transplant de rinichi, arată şeful de lucrări dr. Răzvan Ionescu, de la Clinica de boli interne a Spitalului Colentina.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă urinare