x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Lactatele degresate aduc infertilitate

Lactatele degresate aduc infertilitate

de Magda Marincovici    |    09 Iun 2007   •   00:00
Lactatele degresate aduc infertilitate

Cine s-ar fi găndit că lactatele degresate pot fi vinovate că femeia nu reuşeşte să rămănă insărcinată? Iată că s-a găndit la această asociere nefastă pentru femei un grup de cercetători americani. Şi concluzia: lactatele degresate te lasă fără urmaşi.





Cine s-ar fi găndit că lactatele degresate pot fi vinovate că femeia nu reuşeşte să rămănă insărcinată? Iată că s-a găndit la această asociere nefastă pentru femei un grup de cercetători americani. Şi concluzia: lactatele degresate te lasă fără urmaşi.

Un amplu studiu, efectuat de cercetători din cadrul Departamentului de nutriţie al Şcolii de Sănătate Publică Harvard din Boston, recomandă femeilor doritoare să aducă bebeluşi pe lume să renunţe la lactatele degresate in favoarea celor nedegresate şi a ingheţatei. Impreună cu colaboratorii lui, doctorul Jorge Chavarro a identificat 18.555 de femei intre 24 şi 22 de ani fără probleme de fertilitate, dintr-un lot de 116.000 de femei.
chestionar. Cele 18.555 de femei au fost monitorizate opt ani. O dată la doi ani, ele au răspuns unui chestionar privitor la dorinţa lor de a rămăne insărcinate, in ce măsură şi-au implinit acest vis intr-un an şi, in caz de infertilitate, dacă cunosc cauzele. In paralel, femeile selectate au furnizat cercetătorilor şi o serie de informaţii privitoare la obiceiurile lor alimentare, in perioada de studiu. La capătul celor opt ani de monitorizare, 438 de femei au declarat că nu au rămas gravide din cauza problemelor de ovulaţie. Â

Rezultatele studiului conduc spre ideea că, in cazul femeilor care mănăncă zilnic cel puţin două porţii de lactate degresate, riscul de a avea probleme de ovulaţie creşte cu 85%, comparativ cu femeile care consumă lactate doar o dată pe săptămănă. Astfel, un iaurt cu 0% grăsimi măncat zilnic contribuie la creşterea cu 11% a riscului de infertilitate, chiar dacă nu reducem cantitatea totală de calorii ingerate intr-o zi. Dimpotrivă, dacă bem un pahar cu lapte nedegresat, riscul de infertilitate scade cu 22%.

INGHEŢATĂ. Studiul a luat in calcul şi influenţa ingheţatei asupra fertilităţii. Şi a ajuns la concluzia că două porţii de ingheţată pe săptămănă - un aliment care conţine mult lapte integral - scad sub 38% riscul de sterilitate, faţă de riscul pe care il au femeile care mănăncă doar o dată pe săptămănă deliciosul desert. Potrivit specialiştilor in nutriţie eliminarea in procesul de fabricaţie a grăsimilor din lapte şi produsele lactate este practic un "sacrilegiu". Deoarece elemente valoroase pentru buna funcţionare a organismului sunt indepărtate. Aici sunt vizate şi femeile care sunt intr-o permanentă dietă de slăbire, şi producătorii care vin in intămpinarea acestora cu noi şi noi lactate degresate.


Alţi factori de risc

Lactoza, principala glucidă din lapte, ar fi cauza infertilităţii. De asemenea, degresarea ar elimina calciul, fosforul, vitamina D, elemente ce favorizează sterilitatea. Â
Medicul Nicolae Calomfirescu spune că, dacă acestui factor de risc, respectiv consumul lactatelor degresate, i se mai adaugă şi altele - vărsta, indicele de masă corporală, numărul caloriilor zilnice, activitatea fizică, tabagismul, alcoolismul, folosirea unui mijloc de contracepţie - avem explicaţia creşterii numărului de femei infertile.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă degresate