x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Lapte brambura

de Florin Condurateanu    |    14 Iul 2005   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Doctorul Ileana Marinescu, cunoscut medic endocrinolog de la Institutul de Endocrinologie Parhon, spune ca munca endocrinologului seamana intr-un anume fel cu activitatea unui detectiv, el pune alaturi informatii diferite, incearca sa reconstituie intregul si sa diagnosticheze boala.
De exemplu, nu e usor sa faca legatura intre glanda endocrina hipofiza, situatia menstrelor si laptele din sanul unei femei. Secretia lactata, fie spontana, fie obisnuita, prin compresia sanului, in afara perioadei de graviditate si dupa intarcarea copilului, este anormala. Aceasta secretie lactata poate aparea si la unii barbati. Acest lapte analizat arata un continut de celule de grasime in apa, dar poate evidentia si prezenta unor celule canceroase. Daca, dupa sase luni de la intarcarea copilului, mai exista secretie de lapte si asta se coreleaza cu lipsa menstrelor, trebuie o consultare atenta, ca nu cumva sa fie vorba de o tumoare in hipofiza.

Hipofiza este glanda care secreta hormonul prolactina, care are un rol in lactatia normala, dar si in cea ivita in conditii anormale. Tumoarea din hipofiza poate fi tinuta in frau, chiar si vindecata, cu ajutorul medicatiei. Cu medicamentele prescrise de endocrinolog se regularizeaza si menstrele, se tine in limite normale si acel hormon vinovat, prolactina. Exista insa si contraceptive care provoaca o secretie anormala a sanului.

Unele medicamente, de exemplu cele impotriva ulcerelor sau depresiei, pot provoca galactoree. Si zona zoster este o boala ce poate produce, prin iritatie reflexa, o secretie anormala a sanului. Dupa cum o manipulare excesiva a sanilor, chiar in timpul actului sexual, poate produce secretie nefireasca de lapte la sanul femeilor. La barbati, secretia anormala de lapte in san poate fi produsa de o tumoare in hipofiza, dar de vina pot fi si tumori la glandele suprarenale sau la testicule. Dar mai presus de toate, laptele de mama ramane sfant, stiinta nu l-a putut copia.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă