PULSUL MEDICINEI
Ascita, acumularea de apa in abdomen, este o faza grava a cirozei. Apa din vasele ce iriga abdomenul trece prin porii vaselor si ajunge in cavitatea peritoneala. Aceasta migrare a apei din sistemul circulator in abdomen se petrece din cauza cresterii presiunii in vena porta si din cauza imputinarii albuminei in sange, fiindca ficatul cirotic nu mai fabrica destula albumina.
Dar, lichidul din ascita nu contine proteine. Trecerea apei se face si in abdomen, dar apoi apa migreaza si in tesuturi, aparand edemele.
Profesor dr. Alexandru Oproiu explica un alt proces defavorabil. In rinichi, ca o compensatie a trecerii apei din vase in burta, are loc o vasoconstrictie. Asa ca, rinichiul nu mai elimina sare. Sodiul retine apa in sistemul circulator, si desi a trecut in abdomen ramane multa apa si in vase. Astfel ca ascita si edemele se perpetueaza intr-un veritabil cerc vicios. Tocmai de aceea, in ascita, bolnavul trebuie sa isi impuna un regim cu sare putina. Insuficienta cardiaca avansata, ca si alte boli precum pericardita sau cancerele de ovar conduc si ele la ascita. Apare si un alt pericol, acela ca lichidul din burta sa se infecteze in acea complicatie numita peritonita ciroticului.Citește pe Antena3.ro