x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Lista medicamentelor salvatoare de mame şi copii

Lista medicamentelor salvatoare de mame şi copii

de Magda Marincovici    |    23 Mar 2011   •   19:15
Lista medicamentelor salvatoare de mame şi copii
Sursa foto: /Thinkstock

157885-thinkstock80379257.jpgÎn premieră, Organizaţia Mondială a Sănătăţii  (OMS) a publicat o listă cu 30 de  medicamente pri­o­ritare pentru sănătatea mamei şi a copilului. Po­tri­vit OMS, opt milioane de copii sub 5 ani mor în fiecare an din cauza pneumoniei, diareei şi pa­ludismului. Se estimează că, anual, 1.000 de fe­mei mor din cauza complicaţiilor legate de sarcină şi naştere. Aproape toate aceste decese sunt înregis­trate în ţările în curs de dezvoltare şi majoritatea ar fi putut fi evitate dacă medicamentele prescrise erau disponibile şi utilizate corect. Hemoragiile re­prezintă principala cauză de deces maternal. Ele pot provoca decesul unei femei într-o stare bu­nă de sănătate în primele două ore de la naştere. Dar o injecţie cu oxytocină făcută imediat după naş­tere poate stopa hemoragia şi să salveze viaţa unei femei. Printre alte medicamente care figu­rea­ză pe lista OMS se găsesc şi cele destinate trata­men­tului infecţiei, hipertensiunii arteriale, in­fec­ţiilor cu transmitere sexuală, precum şi medicamente care previn naşterea înainte de termen.

În comunicatul OMS referitor la „lista celor 30 de medicamente esenţiale pentru a salva mame şi copii” se face referire şi la „medicamentele pediatrice”. Astfel, se precizează că, frecvent, medicamentele pentru copii nu sunt disponibile, că încă nu ştim că nevoia de medicamente în cazul copiilor este diferită de cea a adulţilor. De cele mai multe ori, comprimatele sunt porţionate, uneori imprecis. Fragmentele sunt dizolvate pentru a fi mai uşor înghiţite de copii, ceea ce le pot face inficiente, chiar toxice.

„Medicamentele produse sub formă lichidă sunt mai scumpe comparativ cu comprimatele sau pudrele şi sunt, de asemenea, mai dificil de stocat, de ambalat şi de transportat. Lista pe care am elaborat-o recomandă în mod precis fabricanţilor de ce anume este nevoie pentru a face faţă cererii, susţine doctorul Hans V. Hogerzeil, director al De­­partamentului Medicamente şi Politici Farmaceutice a OMS. Din lista cu cele 30 de medicamente fac parte şi cinci molecule destinate intervenţiilor de urgenţă pentru prevenirea şi tratamentul tuberculozei, în special a copiilor infectaţi cu HIV şi pentru îngrijirea nou-născuţilor. În prezent, în cazul copilului cu TBC, medicul recomandă numeroase comprimate, pe care pacientul trebuie să le înghită zilnic. Combinarea principalelor ingrediente într-un singur comprimat ar face ca acesta să aibă dimensiunea unei monede de un euro, pentru un copil fiind foarte greu să-l înghită. De aceea, OMS insistă pe necesitatea derulării de noi cercetări pentru a pune la punct molecule speciale pentru copii, adaptate acestora ca formă, dimensiune şi gust.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei