x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Lucrari dentare executate artistic

Lucrari dentare executate artistic

16 Aug 2005   •   00:00
LA STOMATOLOG
  • de Dr. Dan Borteanu - medic stomatolog, Cristi CostAchescu - tehnician dentar / Clinica Stomatologica Velvet Medical
  • In economia actului medical, rolul principal este jucat fara indoiala de catre medic. Dar acesta depinde si de alte entitati. In cazul medicinii dentare este foarte important rolul jucat de laboratorul de tehnica dentara, acolo unde se realizeaza efectiv coroanele si puntile dentare, fatetele ceramice, diferite proteze etc. Acesta este evident responsabil de calitatea lucrarii protetice, de cat de repede pacientul beneficiaza de ea, de numarul sedintelor la care este supus acesta.

    Intr-o ultima instanta, contribuie decisiv la placerea pacientului de a avea o lucrare frumoasa si perfect functionala cu un efort minim. Dupa tratamentele efectuate in cabinet, medicul amprenteaza campul protetic. Prin aceasta metoda inregistreaza pozitia dintilor, a gingiei si a bonturilor dentare ce vor sustine viitoarea lucrare. De aici inainte, implicarea laboratorului dentar este definitorie pentru rezultatul final, tehnicianul preluand amprenta trimisa de medic, transpunand intr-un model de ghips formele din gura pacientului.

    Tehnicianul sculptor

    Rigoarea, implicarea in modelarea si realizarea lucrarii dentare se repercuteaza asupra pacientului: la prezentarea in cabinet este supus la mai putine manevre, medicul nu are dificultati in adaptarea lucrarii, iar timpul petrecut pe scaunul stomatologic este mai scurt si numarul sedintelor este mai mic.

    Asadar, timpul si eforturile noastre depind intr-o masura destul de mare de prestatia tehnicianului dentar.

    Anatomia dintelui este extrem de complexa si cere mult studiu pentru a putea fi inteleasa, iar pentru a fi reprodusa este nevoie de talent si simt artistic deosebit.

    Forma, culoarea, dimensiunea si, in fine, felul in care dintele se incadreaza intr-un tot unitar cu dintii vecini, cu fizionomia si tenul pacientului fac ca sarcina tehnicianului sa fie pe cat de grea, pe atat de frumoasa.

    In toata istoria artei nici un artist nu s-a incumetat sa reproduca intocmai, la vreunul dintre subiectii pictati sau sculptati, dintii, deoarece, repet, anatomia dintilor trebuie studiata indelung si separat.

    ARMONIE. Relatia dintre medic si tehnicianul dentar este determinanta si pentru valoarea estetica a lucrarii, aspect foarte important pentru pacient in special in cazul unor lucrari ceramice din zona frontala a danturii. Este recomandat ca in cazul unor astfel de lucrari tehnicianul sa ia contact direct cu pacientul, pentru ca, impreuna cu medicul, sa aleaga nuanta potrivita cat mai aproape de asteptarile pacientului, dar si forma viitorilor dinti in armonie cu forma fetei.

    LOCATIE. Prezenta unui laborator dentar in imediata apropiere sau chiar in cadrul cabinetului stomatologic este de mare ajutor pentru medic, deoarece relatia cu tehnicianul este mult mai facila, aspectele de mai sus si eventualele probleme putand fi mult mai usor solutionate. In plus, in cazul lucrarii de ceramica, spre exemplu, se elimina o sedinta, deoarece, dupa adaptare, lucrarea trebuie dusa inapoi la laborator pentru o ultima ardere, faza de glazura. Daca accesul la laborator este rapid, aceasta faza este consumata in aceeasi sedinta, iar dumneavoastra, ca pacient, va puteti bucura mai repede de produsul final. Desi, ca pacient, aveti mai rar contact cu laboratorul dentar, acesta este foarte important atat pentru satisfactia personala, cat si pentru prestigiul medicului.
    ×