x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

MammaPrint

de Magda Marincovici    |    11 Apr 2008   •   00:00
MammaPrint
Sursa foto: stockexpertcom /

Un test de analiza ge­ne­lor cancerului de sîn poate evalua ris­cul individual de re­ci­divă a tumorii. Prin acest test se reduce numărul pa­ci­e­n­­telor cărora li se prescrie chi­­mioterapie.

Un test de analiza ge­ne­lor cancerului de sîn poate evalua ris­cul individual de re­ci­divă a tumorii. Prin acest test se reduce numărul pa­ci­e­n­­telor cărora li se prescrie chi­­mioterapie. Testul numit MammaPrint (costă 2.000 de euro) a fost conceput în labo­ra­toarele Agendia din Olanda. Testul va fi supus apro­bă­rii autorităţilor franceze pentru a intra pe piaţa din Fran­ţa. El este deja folosit în Sta­tele Unite, după ce a primit avizul autorităţilor sanitare ame­ricane (FDA).

 

AVANTAJE. Medicul pres­crie chimioterapie la apro­ximativ 80% dintre pa­ci­ente şi jumătate dintre ele, pro­babil, nu ar avea nevoie de această terapie, declară pen­tru AFP doctorul Marc Spielmann, şef de departament în Institutul de Cance­rologie “Gustave Roussy”. După intervenţia chi­rurgicală pentru în­de­părtarea tumorii, aproximativ 68% dintre pa­ci­ente primesc un tratament hormonal, spu­ne dr. Spielmann. Aceste tra­ta­mente sînt asociate cu nu­meroase şi severe efecte se­cun­dare. Tocmai de aceea, cer­ce­tările sînt orientare în di­recţia stabilirii cu precize a ca­tegoriei de paciente care într-adevăr au nevoie  de chimioterapie pentru evitarea re­cidivelor. Or acest test, care se bazează pe analiza a 70 de ge­ne cunoscute pentru rolul ju­cat în această formă de cancer, se efectuează prin analiza unor probe prelevate din tu­moa­re. Rezultatele dau un verdict asupra riscului de recidivă cu precizie între 95% şi 97%. Acest test face obiectul multor articole publicate în re­viste medicale.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă