x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mandometrul, un mic "spion" în ajutorul celor care luptă cu kilogramele în plus

Mandometrul, un mic "spion" în ajutorul celor care luptă cu kilogramele în plus

06 Ian 2010   •   00:00
Mandometrul, un mic "spion"  în ajutorul celor care luptă cu kilogramele în plus

Un micuţ aparat denumit mandometru, care este conectat la un calculator, măsoară viteza cu care mâncăm, permiţând un mai atent control al alimentaţiei în lupta cu kilogramele în plus. Acest aparat, conceput de oameni de ştiinţă suedezi de la Institutul Karolinska din Stockholm, prezintă un grafic care indică cu precizie cantitatea de hrană de pe farfurie şi timpul necesar pentru a fi mâncată.



Curba generată grafic este comparată apoi cu cea ideală, stabilită de medic sau nutriţionist pentru fiecare caz în parte, iar calculatorul dă verdictul dacă respectiva persoană a mâncat prea repede, sau prea încet.

Conform studiului publicat de British Medical Journal, citat de AFP, datorită informaţiilor presetate de către utilizator, mandometrul poate calcula de asemenea şi nivelul de saţietate de după o masă, pe care îl compară cu un nivel considerat drept 'normal' de saţietate.

Cercetătorii nutriţionişti de la clinica pentru obezi a Spitalului Pediatric din Bristol, coordonaţi de dr. Julian Hamilton-Shield, au studiat impactul utilizării acestui aparat pe un număr de 106 copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 9 şi 17 ani. Aceştia au fost comparaţi cu un alt grup de copii, folosiţi drept grup martor. Copiii din ambele grupuri au fost încurajaţi să-şi îmbunătăţească regimul nutriţional şi să facă sport.

Oamenii de ştiinţă au constatat că adolescenţii şi copiii care suferă de obezitate mănâncă foarte repede. După un an de folosire a acestui aparat, subiecţii mâncau deja porţii mai mici, cu o viteză redusă cu 11%. În plus, s-a constat că astfel motivaţi, subiecţii au pierdut 2,1 puncte din indicele masei corporale, înregistrându-se şi o scădere a nivelului de colesterol.

În acelaşi timp, în cadrul grupului martor ce a folosit metodele convenţionale pentru slăbit, s-a înregistrat o scădere a indicelui masei corporale de trei ori mai mică. Concluzia cercetătorilor este că acest aparat poate fi util pentru cazurile în care obezitatea poate fi tratată fără a se recurge la medicamente.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă