x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Maşinăria din genunchi

Maşinăria din genunchi

de Florin Condurateanu    |    27 Mai 2009   •   00:00

Artroza în genunchi, denumită gonartroză, înseamnă roaderea şi fisurarea cartilajului până se ajunge la frecarea os pe os, ca şi alterarea compoziţiei lichidului sinovial, cel care face ungerea articulaţiei. Care sunt cauzele care conduc la artroză, ne explică Rodica Marinescu, şeful Secţiei de ortopedie II de la Spitalul Colentina.



Artroza apare mai devreme la cei cărora li s-a scos meniscul. Meniscul preia şi repartizează uniform încărcarea cu forţe a genunchiului. El ţine suprafeţele osoase depărtate, iar când meniscul este înlăturat, oasele se apropie şi chiar se freacă între ele cu dureri foarte mari. A fost o vreme în care se scoteau meniscurile pe bandă rulantă, ca mai apoi să se constate că această eroare ducea la instalarea devreme a artrozei.

O dată cu apariţia artroscopiei, acea investigare cu cameră video şi intervenţii cu instrumente fine prin tuburile acestui endoscop, s-a putut tăia doar o porţiune din meniscul rupt păstrând restul sau, în cazurile mai puţin grave, s-a putut chiar o reparare a meniscului.

O altă cauză ce duce la artroza genunchiului este generată de instabilităţile ligamentelor. Într-o luxaţie severă sunt afectate şi ligamentele încrucişate şi fuge genunchiul.

Apare ca o consecinţă şi artroza. Această situaţie ar putea fi prevenită dacă, după entorsă, s-ar repara doar ligamentele. Aşteptând fără intervenţie patru-cinci ani, se distrug meniscurile, celelalte ligamente din genunchi şi cartilajul.

Şi unele infecţii din articulaţia genunchiului duc la artroză. Au evoluat protezele de genunchi şi implantarea unor proteze a alungat chinurile. Există proteze care se pun doar pe jumătate de genunchi. Dar pentru asta trebuie să fi rămas intacte ligamentele şi alte componente ale genunchiului. Mai există proteze doar pentru compartimentul dintre femur şi rotulă. În cazurile grave există protezele totale, cu platou mobil, ca să reproducă prin proteză toate mişcările genunchiului. Există şi proteze clasice, cu platou fix.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă