x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mituri - Acarul şi sângele din nas

Mituri - Acarul şi sângele din nas

de Florin Condurateanu    |    07 Dec 2008   •   00:00

Multe baliverne circulă în populaţie prin vestitul telefon fără fir. Iar, în ma­te­rie de sănătate, unele baliverne sunt chiar cu silicoane în ele, umflate de stau să plesnească. De cele mai multe ori, sfaturile date de un cu­mă­tru sau de o vecină de bloc sunt veritabile gogomănii.



Una dintre aiureli este po­run­ca auzită cu glas răstit când unui om îi curge sânge din nas: "Dă capul pe spate şi ridică mâna stângă sus!". Bramburite ambele sfaturi. Mai întâi că lăsarea capului pe spate nu are nici un efect favorabil, ba chiar consecinţele sunt rele. Lă­sând capul pe spate, omul îşi înghite sângele ce-i curge din nas, i se face rău, varsă, e bănuit de hemoragie digestivă şi totul e o harababură. Iar ridicarea mâinii stângi e o aiureală fără nici un efect, fiindcă sângele curge în continuare din nas. Poate ridicarea mâinii stângi să aibă efect la pornirea trenului din gară de către acar.

În cazul curgerii de sân­ge din nas, omul trebuie să-şi apese din afara nării cu degetul partea din nas pe unde curge sânge pentru a presa asupra vasului care sânge­rea­ză. Şi, bineînţeles, trebuie să se facă un drum la spital.

O altă brambureală auzită de publicul necunoscător în ale medicinei se referă la sfatul dat unui om care a căzut pe stradă. Ţipă că-l doare pi­cio­rul şi trecătorii doritori să dea o mână de ajutor îi spun: "Pune piciorul în pământ ca să vezi dacă nu s-a rupt!". Dacă osul are o fisură, doar o fisură, când pui pi­cio­rul în pă­mânt abia atunci provoci fractu­ra, şi da­că frac­tura este în­chisă, for­ţând spriji­ni­rea în picior, rişti să scoţi oa­se­le prin piele într-o fractură des­chi­să.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă