x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Modelul de alimentaţie francez contribuie la reducerea obezităţii

Modelul de alimentaţie francez contribuie la reducerea obezităţii

21 Sep 2010   •   00:00

Trei mese pe zi, variate, luate la ore relativ fixe, adesea alături de familie: acest model alimentar, tipic francez, "contribuie la reducerea obezităţii", potrivit unui studiu care arată că proporţia de obezi este de 14,5% în Franţa, faţă de 26,9% în Statele Unite, scrie ziarul Le Monde, citat de Agerpres.



Studiul, publicat la 20 septembrie de către Centrul de cercetare pentru studierea şi observarea condiţiilor de viaţă /CREDOC/, arată că "acordarea unei mai mari importanţe modelului alimentar şi tradiţiei culinare ar fi un mijloc de prevenire a obezităţii". Una din caracteristicile modelului alimentar francez este "concentraţia aportului energetic al meselor" (90,2%), potrivit CREDOC. Astfel, doar 9,8% din calorii sunt absorbite în afara meselor în Franţa, faţă de 21,6% în SUA.

În Franţa, consumarea alimentelor este concentrată în trei mese principale, care comportă mai multe feluri de mâncare şi sunt luate la ore relativ comune pentru toţi. 'În Franţa, se acordă o mare atenţie timpului petrecut la masă. Chiar dacă se accelerează ritmul social şi cerinţele locului de muncă conduc la reducerea timpului petrecut la masă, orele de masă îşi păstrează valoarea şi sunt considerate ca absolut necesare", potrivit aceluiaşi studiu. Hrănirea nu constituie doar un act tehnic, ca în Statele Unite, unde se consideră că ea se poate face "în paralel cu alte activităţi, rapid şi frecvent".

O altă caracteristică a modelului francez este atmosfera festivă a meselor (15%), luate alături de familie, prieteni, sau la restaurant şi care durează mai mult de o oră.

Numărul adulţilor care iau şapte dejunuri pe săptămână a crescut de la 84,7% în 1999 la 91,2% în 2003, apoi a ajuns la 87,1% în 2007. De asemenea, numărul celor care iau şapte cine pe săptămână a urcat de la 85,4% în 1999 la 93,6% în 2003, apoi a scăzut la 89,2% în 2007, potrivit studiului.

Studiul arată totuşi că cei mai tineri preferă produsele preparate, în timp ce vârstnicii consumă mai mult produse neprelucrate.

"Puternica sincronizare a meselor în Franţa a fost remarcată şi de un studiu efectuat la scară europeană, potrivit căruia la ora 12h30, 57% dintre francezi sunt ocupaţi cu luarea mesei, faţă de 38% belgieni, 20% germani şi 14% britanici', arată analiza CREDOC.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă