x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Modelul halterofilului

Modelul halterofilului

26 Aug 2004   •   00:00

Durerile de spate se intalnesc atat de frecvent si creeaza atatea neplaceri, incat se organizeaza congrese de medicina cu acest subiect, unde elita mondiala dezbate doar tema durerilor de spate.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Mai toti oamenii au suferit macar o data de o durere de mijloc. In randul populatiei se cunoaste denumirea de sciatica, oamenii au priceput si ca atunci cand durerea coboara pe picior se poate folosi denumirea de lombo-sciatica. A fost o perioada in care se afirma ca trebuie sa intervina neurochirurgul, sa faca o interventie la coloana vertrebala, dar, cu timpul, conceptia s-a mai schimbat si, in clipa de fata, indemnul este sa ajungi cat mai tarziu la operatie, atunci cand se constata paralizia picioarelor.

Interventiile chirurgicale in asa-numita hernie de disc au si o serie de capcane, asa ca e bine sa fie folosite celelalte metode de tratament pana a ajunge pe masa de operatie. Iata unul dintre sfaturile profesorului Andrei Firica, seful Clinicii de ortopedie de la Spitalul Colentina: este contraindicat sa se ridice greutatile de jos indoind corpul si tragand in sus greutatea, solicitarea este provocata la mijloc, la sale si se poate rupe discul. Nucleul discului vertebral iese din pozitia lui, el apasa pe radacinile nervoase si se instaleaza sciatica. Este indicat sa se ridice greutatile de jos urmand intr-un fel metoda halterofililor, este mult mai bine ca greutatile sa fie ridicate din pozitia pe vine, se ridica si coapsele picioarelor si plasele cu kilograme. Cand se cara o sacosa grea e recomandat sa distribui greutatea in doua plase, greutatea repartizandu-se pe ambele maini si, astfel, tasarea vertebrelor coloanei este echilibrata, asa ca nu se fisureaza discul intervertebral. Nu este bine nici sa exagerezi cu miscarile de rotatie a coloanei, tocmai de aceea nu se recomanda mersul cu pasi tarsaiti, mersul leganat, in "dorul lelii". Mersul vioi, cu ridicarea talpii de pe sol fereste coloana de miscari de rotatie prea dese si prea solicitante.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă